Yksin vai yhdessä?

Kävin taidenäyttelyssä ensimmäisen kerran yksin viime keväänä. Olen aina ajatellut, että museossa käyminen on sosiaalinen tapahtuma ja mukana pitää olla kaveri jos toinenkin. Osa museokokemusta on, että se jaetaan jonkun kanssa ja siitä jutellaan ainakin jälkeenpäin, jollei teoksia kommentoida saman tien. Mutta minkälaista on käydä museossa yksin?

Wäinö Aaltosen museossa oli kevättalvella mainio näyttely Ääni, kuva kokemus, jonka halusin nähdä ja päädyin eräänä sateisena sunnuntaipäivänä yksikseni museoon. Alkuun jopa jännitti, mitä jos alkaa naurattaa ääneen tai tulee mieleen kommentti, jonka haluaa jakaa jonkun kanssa. Näyttely olikin todella vaikuttava ja synnytti paljon tunteita ja ajatuksia. Ääneen en tainnut nauraa, mutta muutaman kyyneleen saatoin poskelta vaivihkaa pyyhkiä. En kuitenkaan kaivannut toista ihmistä jakamaan kokemustani vaan tuntui, että teoksiin pystyi syventymään eri tavoin itsekseen eikä tarvinnut miettiä, miten sanallistaa tunnelmiaan heti toiselle. Ymmärsin, että museokäynnistä voi nauttia myös itsekseen.

Toinen ja täysin erilainen museovierailu oli Turun taidemuseon Jacques Henri Lartiguen tuotantoa esittelevä Riviera -näyttely. En ole itse juurikaan valokuvannut, joten ymmärrykseni valokuvaamisesta on melko rajoittunut, mutta se ei omaa museokokemustani haitannut yhtään. Rivieran tunnelma välittyi valokuvista ihanasti ja näyttely toi hyvän mielen koko päiväksi. Toisaalta tässä näyttelyssä huomasin, että kokemus olisi ollut hauska jakaa jonkun toisen kanssa. Rivieran kepeydelle olisi ollut ihanaa nauraa ystävän kanssa ja toisaalta jakaa tunne jonkin menetetyn haikeudesta.

Sittemmin olen käynyt museoissa niin yksin kuin yhdessä kaverin kanssa ja todennut, että molempi parempi. Fiilis ja hetki taitaa tässäkin ratkaista, mutta näyttelylläkin on osansa. Minkälainen on näyttely, jonka haluaa kokea itsekseen tai jakaa toisen kanssa? Suosittelenkin käymään museoissa niin itsekseen kuin tovereiden kanssa ja kuulostelemaan, miten kokemus muuttuu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: