Kiireinen = kulttuuriton?

Niinhän tämä syksy vierähti yhdessä humauksessa. Joulukin jo meni ja uusi vuosi kolkuttelee ovella. Kesällä olin vielä vakaasti sitä mieltä, että kun vain päättää niin ehtii kyllä tekemään vaikka ja mitä. Mutta työn, opiskelun ja vapaa-ajan yhdistäminen ei ollutkaan niin mutkatonta kuin järjestelmällisessä mielessäni kuvittelin.

Kiire, tuo kummallinen ajan ja ilon syövä olio vei mennessään ja lokakuun harmaudessa jo huomasin, että ehdin vain haaveilla mukavasta museokäynnistä tai uppoamisesta kiinnostavaan näytelmään. Tai ehkä hieman liioittelen. Ehdin toki Turun filharmonisen orkesterin vaikuttavaan Sagas – Orchestral Fantasy Music -konserttiin ja katsastamaan Turun taidemuseon Nils Dardel ja moderni aika -näyttelyn. Ja vielä joulukuussa kävin virittäytymässä joulutunnelmaan Manillassa, jossa esitettiin Turun kaupunginteatterin ja Aurinkobaletin yhteisproduktio Saiturin joulu. Mutta tuntui, etten ehtinyt makustelemaan elämyksiä niiden ansaitsemalla tavalla, kun jo jokin työasia pääsi livahtamaan ajatuksiin.

saituri_86
Kuva: Turun kaupunginteatteri, Otto-Ville Väätäinen

Surin myös koko syksyn sitä, etten ollut ehtinyt kulttuurielämysten pariin siinä määrin kuin olisin halunnut. Ja kun museoon ehdin, niin huomasin ajattelevani vain, että nyt olen museossa ja nyt pitää nauttia. Kulttuurista tuli suorittamista. Kunnes vihdoin ymmärsin, että taide ja kulttuuri vaativat pysähtymistä. Näyttelyn juokseminen läpi voi jossain tapauksessa toki olla paikallaan ja saada ajatukset liikkeelle tai ainakin voi toverille kehua käyneensä museossa. Mutta sellainen kokonaisvaltainen kokemus kuin taide voi olla, vaatii keskittymistä ja unohtumista siihen hetkeen. Kiireisellehän juuri pysähtyminen on äärimmäisen tärkeää. Lisäksi totesin, että ehkäpä määrän sijaan oleellisempaa onkin laatu. Jos ehtii vain yhteen kulttuuritapahtumaan, niin keskittyy nauttimaan siitä eikä juokse kymmentä museota läpi muistamatta jälkeenpäin ainuttakaan taideteosta.

Näiden oivallusten avulla suuntaan vuoteen 2016 ja yritän oppia nauttimaan kulttuurista kiireenkin keskellä. Mikä parasta joulupukin ansiosta liput kevään taide-elämyksiin ovat jo plakkarissa ja voin hyvissä ajoin valmistautua nauttimaan rauhallisesta hetkestä taiteen parissa. Onko sinulla jo katsottuna kulttuuritärppejä keväälle?

Yksi ajatus artikkelista “Kiireinen = kulttuuriton?”

  1. Vähän olen itsekin ehtinyt suunnitella ensi vuotta, suunnitelmissa ja lupauksissa aiempaa useampi teatteri- ja konserttivierailu. Ja museoissa ajattelin panostaa opastettuihin kierroksiin ja uusiin kohteisiin. – Johanna

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: