Opastuksella Turun taidemuseossa -uudenvuodenlupauksen lunastaminen

IMG_20160109_123757

Alkaneen vuoden kunniaksi tein itselleni lupauksen: käyn enemmän opastetuilla kierroksilla museoissa. Viime vuodelta en nimittäin muista yhtään kertaa, jolloin olisin osallistunut perinteiselle kierrokselle oppaan johdolla. Erikoiskierroksiinkin olen osallistunut lähinnä opintojeni ansioista. Syitä tähän on ollut  monia: museot, joissa kävin olivat yleensä itselleni jo tuttuja. Tutuissakin museoissa näyttelyt tietenkin vaihtuvat, mutta jostain syystä jätin niissäkin tapauksissa näyttelyopastukset väliin. Usein kiersin myös lapseni kanssa, joka valitettavasti ei jaksa kuunnella opastusta sen vaatimalla kärsivällisyydellä (koitettu on). Olen myös usein, Museokortin ansiosta, poikennut museoihin ilman sen tarkempaa suunnittelua, joka on johtanut siihen, etten ole ollut oikeaan opastusaikaan paikalla tai opastuksen kesto ei ole sopinut seuraaviin menoihini.

Miksi sitten halusin tehdä tämän lupauksen? Museo-opastuksia itsekin tehneenä ja opintojeni kautta asiaan perehtyneenä voin todeta, että perusopastukset(kin) usein antavat kuulijalleen jotain. Onko se sitten uutta tietoa, lisäymmärrystä aiheesta, pieni kiinnostava yksityiskohta, uusi idea, elämys tai siemen uudeen kiinnostuksenkohteen syntymiseen, on kuulijan itse määriteltävissä. Opastukset eivät ole myöskään vain hetkessä hutaistuja tietoiskuja vaan niiden suunnitteluun, tiedon kattavuuteen ja sen todenmukaisuuteen panostetaan sekä opastuksen esittämistapaan panostetaan. Oppaalta voi myös saada vastauksen heränneisiin kysymyksiin huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin näyttelytauluilta tai esineteksteiltä.

Kun blogimme sähköpostiin saapui tiedote Turun taidemuseossa järjestettävästä Nils Dardel ja Japani -teemapäivästä, tartuinkin mahdollisuuteen innolla Lauran kanssa. Vietimme pitkästä aikaa museopäivän pidemmän kaavan kautta, johon kuului opastuksen lisäksi herkuttelua museokahvilassa ja osallistuminen päivän oheisohjelmaan: origami-työpajaan. Pidän askartelusta vaikka en voikaan kehua olevani se näppärin ja taitavin, enkä ainakaan kärsivällisin. Onneksi työpajaa pirteänä hoitanut museolehtori ymmärsi ja jaksoi auttaa epätoivon hetkelläkin ja työpajaan osallistuminen jäi positiivisena kokemuksena mieleen.

Ja se opastus? Kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Olimme Lauran kanssa molemmat käyneet jo viime vuoden puolella katsastamassa kyseisen näyttelyn mutta asiantuntevan oppaan johdolla saimme näyttelystä enemmän irti. Kyseessä ei ollut normaali opastus museonäyttelyyn vaan sen aiheena teeman mukaisesti oli japanilaisuuden näkyminen Nils Dardelin töissä. Tämän lisäksi saimme varmasti perusopastuksen verran tietoa Nils Dardelista ylipäänsä sekä Japanin vaikutuksen ilmenemisestä laajemminkin eurooppalaisessa taiteessa. Mielestäni erinomainen alku lupaukseni lunastamiseen!

Nils Dardel ja moderni aika -näyttely Turun taidemuseossa päättyy tänä viikonloppuna (17.1.), viimeiset opastukset ovat lauantaina ja sunnuntaina. Kannattaa poiketa!

Yksi ajatus artikkelista “Opastuksella Turun taidemuseossa -uudenvuodenlupauksen lunastaminen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: