Popkornintuoksuisia taide-elämyksiä

Arki on taas vienyt mukanaan, mutta onneksi olen hieman ehtinyt nauttimaan myös kulttuurista. Helmikuun lopulla Helsingissä piipahtaessani kävin pikaisesti Helsingin taidemuseo HAMissa. Tennispalatsin uudistetuissa tiloissa oleva museo ei ole pelkästään näköaistin hemmottelua, vaan sisääntulokokemukseen yhdistyy myös leffateatterin herkullinen popkornintuoksu. hamlaput_nimi

Museon aulassa puolestaan on tarjolla vallan hauskoja museovinkkilappusia, joilla saa piristystä ja uudenlaista näkökulmaa museokokemukseen. Kiva idea!

Ensiksi piipahdin Tove Jansson -galleriassa, jossa on pysyvästi esillä Janssonin Helsingin kaupungintalon ravintolaan suunnittelemat freskot. Luin näistä ensimmäistä kertaa Boel Westlinin kirjoittamasta Janssonin elämäkerrasta ja oli upeaa nähdä ne livenä. Galleriassa oli esillä muun muassa myös muutama maalaus, taiteilijan tiivistetty elämäkerta sekä kiva Muumi-aiheinen leikkinurkkaus lapsille.

aiweiwei_nimi
Valkoinen talo– ja Matkavalo-teokset

Pääsin myös näkemään jo 28. helmikuuta päättyneen kiinalaistaiteilija Ai Weiwein näyttelyn. Nämä pääasiassa puusta valmistetut teokset olivat kaikessa kantaaottavuudessaan ja poliittisuudessaan aika hätkähdyttäviä. Tätä näyttelyä varten oli valmistunut kaksi teosta, Valkoinen talo ja Jätesäiliö. Molemmat koskettivat eri tavalla: Jätesäiliö-teoksen tarina oli traagisen koskettava, kun puolestaan Valkoinen talo sai pohtimaan kulttuuriperinnön merkitystä ja ihmisen oikeutta kajota siihen.

Näyttelytauluissa oli avattu teoksien merkityksiä mukavasti, ja vaikka en ollut ennen tälläiseen ratkaisuun törmännyt, pidin siitä. Valmiiksi pureskellut tulkinnat antoivat taidekokemukselle jotain uutta, varsinkin, kun taiteilija ja hänen työnsä olivat ennestään tuntemattomia. Toki myös omalle tulkinnalle jäi tilaa.

kaikkonen_nimi

Seuraavalla pääkaupunkivisiitillä menen katsomaan Ateneumiin Japanomania Pohjoismaisessa taiteessa -näyttelyä (15.5. saakka) sekä Auguste Rodinin  veistoksia (8.5. saakka). Kaarina Kaikkosen kahdesta tilausteoksesta toinen olikin esillä jo museon ulkopuolella puistikossa, mutta sen toisen sisäpihalla olevan haluaisin vielä nähdä.

Kiitos Museokortti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: