Menneen maailman kuvia ja kaupunkikulttuuria

miikkavaskola_nimi

Miikka Vaskolan näyttely Turun taidemuseossa on yksi kevään huikeimmista. Yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmiksi taidemaalareiksi tituleeratusta Vaskolasta ei joutunut pettymään – päinvastoin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan piti tutustua näyttelyyn osallistumalla opastukseen, mutta opastuksen peruuntuessa ei auttanut kuin perehtyä näyttelyyn omatoimisesti.

Vaskolan näyttelyn moni teos rakentuu vanhojen arkistokuvien ympärille. Ne ovat saaneet taiteilijan käsissä uudenlaisen tulkinnan ja istutuksen aivan toisenlaiseen todellisuuteen. Vanhat valokuvat ja koko teokset tuntuvat kuvaavan nyt kuihtumista, haihtumista ja poistumista. Sitä, miten mikään ei ole ikuista. Teoksissa on jännä tunne, että kuvatut henkilöt ovat samaan aikaan sekä läsnä että poissa.

miikkavaskola_nimi1

Osa teoksista on kehystämättömiä ja ne tuntuvat ottavan kantaa perinteiseen kehystettyyn maalaustaiteeseen ja sen asemaan. Mikä kuuluu museoon tai galleriaan? Samalla teokset ovat enemmän arkisia ja tuovan teoksen teemoja arjen tasolle. Kaikissa teoksissa ei ole ihmishahmoja, vaan ne ovat enemmän abstrakteja. Näissä teoksissa, erityisesti kehystämättömissä, tuntuu olevan hyvin häilyvä raja taiteen ja arkielämän rajalla. Monissa teoksissa näyttää ikään kuin olevan ja leviävän jotain orgaanista, kuten hometta, ruostetta, matoja tai fossiileja. Vaikka teokset ovat valmiita, eivät ne tunnu jämähtäneen stabiilisti paikoilleen. Sekä nämä abstraktit että enemmän esittävät tuntuvat jollain tapaa jatkavan elämäänsä ja olemassaoloaan.

Huikeaa, upeaa, ennenäkemätöntä. Rientäkäähän katsomaan vielä kun voitte!

Taidemuseon Studiossa on esillä puolestaan Johanna Naukkarisen Suuri Hysteria -näyttely. Tämä Naukkarisen Turun Taideakatemian lopputyönäyttely tarjoaa yhden näkökulman 1800-luvun lääketieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen ilmiöön, hysteriaan, yhdistäen sen nykyajan muotikuvien kuvastoon. Mielenkiintoista! Studio-tilan viereisessä, samettiverhoilla rajatussa Pimiössä on esillä Emilia Ukkosen videoteos Lost Dogs, joka tempaa intensiivisyydellään mukaansa. Näkemisen arvoisia molemmat!

Samalla haluan vinkata jo eilen alkaneista Kaupunkikarnevaaleista, jonka jokaisella päivällä on oma teemansa. Tänään 5.5. on ruoan päivä, huomenna lasten. Lauantaina luvassa on muotia, maanantaina palveluita. Tiistaina eli viimeisenä päivänä teemana on putiikit. Luvassa on niin painopajaa, suunnistusta, tietoiskuja, muotinäytöksiä kuin erilaisia tarjouksia. Karnevaalien koko ohjelman näet Facebook-tapahtumasta. Ilmaistapahtuman järjestää Turun Ydinkeskustayhdistys ry.

Molemmat Turun taidemuseon näyttelyt sekä videoteos esillä äitienpäivään 8.5. saakka. Kaupunkikarnevaalit 4. – 10.5. (ei 8.5.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: