Viikko sitten sunnuntaina vietettiin Turun päivää. Säät suosivat, aurinko paistoi ja tapahtumia riitti: muun muassa monet museot olivat avoinna, torit täyttyivät markkinahumusta ja musiikista ja juhlapäivän päätökseksi taivaan valaisi värikäs ilotulitus, joka sai lapsenikin huokailemaan ihastuksesta ja jättämään yöunet kesken.
Itse osallistuin juhlapäivän viettoon suuntaamalla askeleeni muutaman korttelin päähän Turun keskuspaloasemalle. Paloaseman pihalla on jo ainakin muutaman vuoden ajan ollut Turun päivänä esillä nykyistä palokalustoa ambulansseineen ja nostoautoineen, joihin niin perheen pienimmät kuin muutkin uteliaat pääsevät kurkistamaan. Itseäni ei kuitenkaan paikalle houkutellut niinkään paloautot tai edes mielikuva niitä esittelevistä riuskoista ja charmanteista palomiehistä vaan (yllätys yllätys) palomuseo. Keskuspaloaseman kellarissa nimittäin sijaitsee luultavasti vähemmän tunnettu Museotila Kellari, joka esittelee palontorjunnan ja pelastustoiminnan historiaa 1800-luvulta alkaen tähän päivään saakka.
Museotilaan pääsi tutustumaan vain opastetulla kierroksella. Viime vuodesta oppineena, jolloin jäin nuolemaan näppejäni palolaitoksen pihalle, suuntasin tällä kertaa hyvissä ajoin asemalle ja sain kuin sainkin melkein viimeiset paikat opastukselle. Ja vuoden odotus kannatti, museokierros oli kiinnostavampi kuin olin alkujaan ajatellutkaan. Opas johdatti meitä sujuvasti ja asiantuntevasti eri aikakausista ja tapahtumista toiseen. Museoesineistö oli myös laaja, pääsimme tutustumaan niin hevosvoimalla kulkeneeseen kalustoon yli sadan vuoden takaa kuin talviseen palontorjuntaan suunniteltuun lumiruiskuun, joka huonon toimivuutensa takia jäikin ainoaksi kappaleeksi, pelastustoimen erilaisiin työasuihin kypäräkokoelmineen, kaasunaamareineen ja asbestipukuineen sekä moneen muuhun tutumpaan tai erikoisempaan esineeseen. Myös seinien valokuvat kertoivat omaa tarinaansa turkulaisista pelastustoimista eri aikoina. Museo antaakin kattavan kuvan palotoiminnasta juuri Turussa, vaikka yhtymäkohtia on varmasti myös muuhun Suomeen. Asiantuntevan oppaan ansiosta kierroksen anti ei myöskään jäänyt vain historian tasolle vaan saimme useaan otteeseen muistutuksia siitä, miten palotilanteissa tulisi oikeaoppisesti toimia ja miten niiltä välttyä. Toivottavasti neuvot eivät tule koskaan kuitenkaan tarpeeseen.
Seuraavan kerran Turun keskuspaloasemalle, sen kalustoon sekä tietenkin palomuseoon pääsee tutustumaan 26.11.2016. Ja jos tuolloin ei Turkuun pääse ihastelemaan kaunista satavuotista punatiiliasemaamme, mutta pelastustoiminta kiinnostaa, ei hätää: samaisena lauantaina on mahdollisuus tutustua pelastuslaitoksien toimintaan myös muualla Suomessa. Tuo marraskuun viikko on nimittäin valta-kunnallinen Paloturvallisuusviikko, jonka vietto huipentuu tuona lauantaina Päivä paloasemalla -tapahtumaan, jolloin monet maamme paloasemista järjestävät koko perheen ohjelmaa ympäri Suomen.
Muuna ajankohtana palomuseoon voi käydä tutustumassa ryhmävarauksella tilauksesta.