Kuninkaan puhe – tarina poikkeuksellisesta ystävyydestä

Kuninkaan puhe -näytelmä

Yhteistyö Åbo Svenska Teaterin kanssa

Kuninkaan puhe on monelle tuttu Oscar-palkittuna elokuvana vuodelta 2010. Tänä syksynä se rantautui tänne Turkuun Åbo Svenska Teateriin ruotsinkielisenä kantaesityksenä. Näytelmän on ohjannut ja tekstin kääntänyt Pekka Sonck. Alkuperäinen teksti on David Seidlerin.

Näytelmän alun tapahtumat vyöryvät ohi nopeasti. Kohtausten pikaisuus ja viittellisyys on kiinnostavaa. Kukin kohtaus on ikään kuin viite kaikkien tuntemaan tarinaan. Kuitenkin juonen seuraamisen kannalta uskoisin, että historian tai edes elokuvan tunteminen auttaisi.

Ollaan ensin vuodessa 1925 ja prinssi Albertin, ”Bertien” ensimmäinen julkinen esiintyminen on nöyryyttävä. Hän on kärsinyt lapsesta saakka änkyttämisestä, joka on pitänyt hänet pois parrasvaloista. Hypätään 1930-luvulle ja Albertin isän, kuningas George V:n kuolema sysää maan vaikeaan poliittiseen tilanteeseen. Valitakko seuraajaksi epäsovinnaisen avioliiton solmiva vai änkyttävä poika? Alkaa prinssi Albertin taistelu kohti omaa, änkyttämätöntä ääntä. Albertin neuvokas vaimo Elizabeth saattaa miehensä ja australialaisen puheterapeutti Lionel Loguen yhteen.

Tämä tavallisen puheterapeutin ja kuninkaallisen prinssin vähittäinen ystävystyminen muodostavat voimakkaan tarinalinjan. Saamme seurata Albertin, tulevan kuningas Yrjö VI:n, kasvua ensin kohdata ongelmansa ja sitten voittaa se. Samalla se on tarina poikkeuksellisesta ja jopa epäsovinnaisesta ystävyydestä. Tämän rinnalla kulkevat maan sisäpoliittiset tapahtumat sekä Euroopan poliittiset myllerrykset.

Kuninkaan puhe -näytelmä
Prinssi Albert (Peter Ahlqvist) ja puheterapeutti Lionel Logue (Riko Eklundh) Loguen vastaanotolla.

Vaikka tarina on monelle tuttu, ei juoniselosteen etukäteen lukeminen liene pahitteeksi. Se löytyykin kätevästi myös suomenkielisenä teatterin sivuilta. Prinssi Albertin ja Lionel Loguen suhdetta on ilo seurata ja siitä kehittyy näytelmän edetessä intensiivinen ja lämmin.

Albertia näyttelevä Peter Ahlqvist on myös toiminut näytelmän lavastajana. Ja miten hienoja lavastukset ovatkaan! Erityisesti pidin kuninkaallisen palatsin jyhkeiden pilareiden sulautumisesta ja jatkumisesta teatterisaliin sekä näyttämön etualalla käytetystä tehostekankaasta. Tehostekankaalle heijastamalla esimerkiksi sateen esittäminen toimi hienosti. Mieleen jäi myös näytelmän loppukohtauksessa ollut mustavalkofilmin projisointi, joka oli onnistunut päätös näytelmälle. Kohtausten välillä lavasteet vaihtuivat sutjakkaasti ja kekseliäästi.

Näytelmää oli suht helppo seurata myös suomenkielisenä. Lavan yläpuolella kulkee suomenkielinen tekstitys. Joissain kohtaa huomasin sitä seuratessani jääväni näytelmän tapahtumissa hieman jälkeen ja nauravani vitseille viimeisenä. Seuraamista voisi auttaa paikoitus permannon sijaan parvelle, josta näkisi samaan aikaan sekä tekstityksen että näytelmän tapahtumat. Teatterin sivuilla myös vinkataan parhaista paikoista seurata tekstitystä.

Åbo svenska teatern

Åbo svenska teatern

Åbo svenska teatern

Itse teatterirakennus on upea. Monelle Kauppatorin laidalla seisovan rakennuksen julkisivu on tuttu, mutta myös sisätilat ovat näkemisen arvoiset. Jo astuminen Aurakadulta koristeelliseen aulaan luo aivan omanlaisensa tunnelman. Teatterisalin runsas kultakoristelu, katon maalaukset ja muhkea kattokruunu sekä esiripussa ja tuoleissa käytetty punainen sametti tempaavat teatterikävijän vuosisatojen taakse. Uusklassisen rakennuksen ovat suunnitelleet monelle hyvin tutut arkkitehdit P.J. Gylich ja C.L. Engel (julkisivu). Tavallisena arki-iltanakin teatterisalissa istuessa tuntuu jotenkin erityiseltä. Istuuhan siinä Suomen vanhimmassa teatterissa.

Kuninkaan puhe (Kungens tal) Åbo Svenska Teaterin Päänäyttämöllä. Esityksiä 28.1.2017 saakka.

Näytelmän kuvat: Pette Rissanen/ Åbo Svenska Teater

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: