Hitaasti taiteen äärellä

Hitaan taiteen istunto Aboa Vetus & Ars Novassa
Teos: Erica Nyholm: Sininen muisto (2014)

*Yhteistyössä Aboa Vetus & Ars Novan kanssa

Oletko koskaan pysähtynyt ajan kanssa taideteoksen äärelle? Kohdannut oikein kunnolla edessäsi olevan teoksen, etkä vain kiirehtinyt kohti seuraavaa? Minun ainakin täytyy myöntää, että olen saattanut kiirehtiä. Teoksen äärellä vietetty aika on voinut olla vain muutamia sekunteja.

Siksi tartuinkin innolla Aboa Vetus & Ars Nova -museon meille Varpubloggaajille esittämään kutsuun tulla viettämään iltapäivä taiteen parissa. Luvassa olisi VTS-istunto, omakuvapiirtämistä ja sanamuotokuvia. Jännittävää!

Aino Kannisto: Nimetön (Neljä tuolia)
Aino Kannisto: Nimetön (Neljä nojatuolia) (2014)

Museolehtori Maria Granlund oli valinnut meille Minän teatteri -kesänäyttelystä kaksi valokuvateosta. Vietimme kummankin ääressä noin neljäkymmentä minuuttia. Puoliympyrän muotoon kerääntyneinä katsoimme teosta, ja Maria kyseli havaintojamme. Kun vuorollamme kerroimme, hän kyseli täsmennyksiä, eikä aina päästänyt meitä helpolla. Kognitiivisen psykologin Abigail Housenin ja MoMAn pitkäaikaisen museolehtorin Philip Yenawinen kehittämä menetelmä on nimeltään VTS, Visual Thinking Strategies.

Menetelmään kuuluu myös muiden silmin katsominen. Ohjaaja auttaa lisäkysymyksillä ja teoksesta näyttämällä ymmärtämään kanssakatsojan tulkinnan. Teoksen tulkinta saa sivujuonteita ja uusia uria. Teoksesta voi nähdä ja saada irti paljon enemmän näin jaettuna kokemuksena. Kuten Krista kirjoitti, ”alkaa itsekin nähdä enemmän”.

Omien mielikuvien, ajatusten ja tulkintojen ääneen sanominen jännitti. Mitäköhän nuo muut ajattelevat, kun sanon näin? Entä jos he ovat ihan eri mieltä? Ryhmämme oli kuitenkin sopivan pieni, ja istunto tempasi mukaansa. Oli kiinnostavaa kuulla muiden ajatuksia. Omienkin esiintuominen oli yllättävän mukavaa. Välillä jopa en olisi malttanut odottaa omaa vuoroani!

Hitaan taiteen istunto Aboa Vetus & Ars Novassa
Kari Soinion Yhä sankari -teoksia (2016)

Työpajaosuuden jälkeen saimme lyhyen opastuksen Minän teatteri -näyttelyyn. Esillä on valokuvateoksia kymmeneltä suomalaiselta taiteilijalta aina juuri Turun taidemuseossa esillä olleesta Elina Brotheruksesta näyttelyn kuratoineeseen Harri Pälvirantaan. Näyttely on raikas katsanta kunkin taiteilijan tapaan käyttää itseään kuvan kohteena, työkaluna ja välineenä. Näkeminen ja nähdyksi tuleminen on yksi näyttelyn kantavista teemoista.  Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa!

Kahvitauko Aboa Vetus & Ars Novassa

Hitaan taiteen istunto Aboa Vetus & Ars Novassa

Hitaan taiteen istunto Aboa Vetus & Ars NovassaIntensiivisen VTS:n jälkeen pääsimme hengähtämään kakun ja kahvin parissa. Vielä saisimme tehdä itse muotokuvia. Kofeiinin virkistäminä tartuimme kynään ja piirsimme omakuvamme joko kasvoja käsin tunnustelemalla tai peilistä mallia ottamalla. Aikaa oli kaksi minuuttia, ja piti käyttää ”väärää” kättään. Yllättävän vaikeaa!

Lopuksi saimme vielä kuvata toisemme. Asettauduimme vuorotellen katseen kohteeksi,  ja kameran sulkimen sijaan lauloivat kynät. Emmi Ketosen ohjaamana teimme toisistamme sanamuotokuvat eli kirjoitimme tajunnanvirtatekniikalla vapaamittaiset kuvaukset tai luonnehdinnat. Toisten tekstejä itsestä oli hauskaa ja hieman ujostuttavaa lukea!

Minän teatteri -näyttely 27.8.2017 saakka. VTS-menetelmää hyödyntävä Hitaan taiteen istunto järjestetään museolla 12.8.2017, etukäteisilmoittautuminen. Omakuva-aiheeseen perehdyttää myös OMAtila – OMAkuva-näyttely Omatilassa 6.8.2017 saakka. Aboa Vetus & Ars Nova, Itäinen Rantakatu 14 – 16, Turku.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: