Vanhan vuoden lopussa ja uuden alussa varmasti miltei jokainen suunnittelee tai edes ideoi parannuksia edelliseen, mahdollisesti päättää saavuttaa jotain tai vain kartoittaa asioita, jotka tekisivät seuraavasta vielä paremman. Itsekin kuulun tähän joukkoon. Suuria lupauksia harvoin teen, mutta sitäkin kiinnostuneempi olen erilaisista haasteista, joiden aiheet muutenkin jo kuuluvat elämääni. Esimerkiksi Helmet-lukuhaastetta olen seuraillut jo muutaman vuoden ajan ja omilla luetuilla kirjoilla pyrkinyt haastetta toteuttamaan. En kuitenkaan jaksa ottaa stressiä jos haaste ei täyty, vaan tärkeämpää esimerkiksi tässä lukuhaasteessa on mielestäni oma innostus ja aktiivisesta Facebook-ryhmästä saadut loistavat kirjavinkit.
Uuden vuoden sekä haasteiden ja lupausten innoittamana päätimme Susannan kanssa tehdä tänne blogimme puolelle itsellemme ja kaikille kiinnostuneille oman kahdentoista kohdan kulttuurihaasteen. Vähän vieroksun haaste-sanan käyttöä, sillä pikemminkin kyseessä on innostus- ja inspiraatiolista, jota jo varsin hyvin tulisi ilman suurempia pyrkimyksiä noudatettua muutenkin. Listan tarkoituksena on saada (tähänkin) vuoteen iloa, piristystä, kulttuurinautintoja ja yhdessä vietettyjä mukavia hetkiä sekä uskallusta ehkä tutustua johonkin uuteen.
Eli olkaatte hyvät, kulttuurihaaste 2018:
1. Poikkea taidegalleriaan
Ainakin Turussa on helppo koukata vaikka kotimatkalla pienelle taidehetkelle johonkin lukuisista gallerioista ilman ennakkosuunnitelmaa. Ehkä sieltä löytyykin uusi loistava elämys päivää piristämään tai se kauan odotettu näyttely?
2. Vie ystävä museoon
Museot ovat loistavia paikkoja viettää hetki yksin, mutta sittenkin parhaimpia seurassa. Mikä tekisikään museohetkestä mukavamman, kuin viettää se ystävän kanssa? Ja tuleehan se ystävänpäiväkin joka vuosi. Museoretken saa rattoisasti jatkumaan vaikka museokahvilassa elämästä ja näyttelystä keskustellen.
3. Nauti elävästä musiikista
Kun museot ovat mukavimpia seurassa, on musiikki parasta livenä. Käyt sitten keikoilla harva se viikko tai vaikkapa vain kerran kymmenessä vuodessa, niin olisiko aika taas mennä elävän musiikin pariin? Konsertteja, keikkoja ja festivaaleja järjestetään ympäri vuoden jokaisen makuun ja ikään sopien. Ja kohtahan ne ovat taas – kesän festarit.
4. Lue kirja
Tai kaksi, kymmenen tai vaikka joka viikko yksi. Kirjat, olivat ne sitten faktaa tai fiktiota, ovat itselleni se ehdottomasti antoisin ja rakkain rentoutumiskeino. Omalla sohvalta tai vaikka bussin penkiltä pääsee helposti toisiin maailmoihin, ja jotain aina tarttuu mukaan todellisuuteenkin. Koita vaikka!
5. Ota kuva kulttuurista
Toisinaan on hyvä tallentaa hyvät hetket talteen niiden ei-niin-hyvien päivien varalta. Ja mikä olisikaan parempi hetki kuin kulttuurihetki. Voit myös jakaa kuvasi piristämään muiden päivää.
6. Käy opastetulla kierroksella
Aina voi ja kannattaa oppia jotain uutta! Tuttuun kohteeseen opastukset voivat antaa mukavaa vaihtelua ja vanhatkin saattavat paljastaa uusia piirteitä toisen kertomana. Esimerkiksi Turussa järjestetään kävelykierroksia arkkitehtuuriin ja kaupungin historiaan liittyen. Monissa museoissa on viikottain opastettuja kierroksia näyttelyihin ja usein myös erikoisopastuksia kiinnostavin teemoin. Vaihtoehtoja on lukuisia, minkä sinä valitset?
7. Vieraile teatterissa
Istahtaessa teatterin penkille mahanpohjassa usein kutkuttaa. Millainen ilta tästä onkaan tulossa? Teatterissa tempautuu näytelmän maailmaan intensiivisesti ja ehdoitta. Siellä kukaan ei (toivottavasti) kaivele kesken kaiken älypuhelintaan esiin! Esityksiä on tyylilajista toiseen niin nukketeatterista musikaalin kautta lasten näytöksiin. Valitse tarjonnasta kiinnostava, pyydä kaveri mukaan jos mielit, ja tee lippuvaraus. Pian olet muissa maailmoissa, kirjaimellisesti!
8. Istahda luennolle
Ei tarvitse olla opiskelija päästäkseen luennolle. Kaikille avoimia ja maksuttomia luentosarjoja järjestetään usein kirjastoissa, ja myös museoiden oheisohjelmaan voi kuulua erilaiset luentotilaisuudet. Lisäksi maksullisia luentoja voi käydä kuuntelemassa Turussa vaikka Turun suomenkielisellä työväenopistolla. Miltä kuulostaa, olisitko valmis taas oppimaan uutta ja istahtamaan penkille?
9. Kulttuurikuntoile
Kengät jalkaan, säähän sopivaa vaatetta päälle ja mars kulttuurikuntoilemaan! Valmiita kulttuurikuntoreittejä on Turussa kymmeniä, ehkä muistakin kaupungeista löytyy omansa? Niistä saat kivoja ideoita kierrokselle historian, julkisen taiteen tai arkkitehtuurin pariin. Myös kaupungin puistot tai hautausmaat ovat kiinnostavia kohteita, joissa riittää tutkittavaa ja historian siipien havinaa.
10. Tutustu historiaan
Suomen juhlavuosi on ohi, mutta tänäkin vuonna on hyvä kurkistaa sadan vuoden takaiseen Suomeen. Vuosi 1918 oli tärkeä vuosi historiassamme, eikä sen mullistuksia ja synkkyyttä tule täysin unohtaa, mutta siitä voi ottaa opiksi. Näytelmien, luentojen ja näyttelyiden kautta löytyy tapahtumiin varmasti kiinnostava, selittävä, avaava tai vaikka sykähdyttävä tutustumistapa, valitse vain oma keinosi.
11. Tee retki luontoon
Miltä kuulostaisi patikointiretki pitkospuita pitkin? Tai rauhallinen kesäpäivä Ruissalossa? Olkoon valintasi sitten metsäretki tai ulkoilu lähipuistossa, sen jälkeen olo on varmasti rauhallisempi.
12. Käy ennen kokemattomassa kulttuurikohteessa
Onko sinulla joku käyntikohde, johon menoa olet jo pidemmän aikaa suunnitellut? Ehkä tänä vuonna olisi viimein aika toteuttaa se. Tai ehkä löydät sattumalta jonkun kiinnostavan uuden tuttavuuden kulttuurikentältä? Blogistammekin löytyy vinkkejä monenlaiseen makuun. Vuodessa ehtii vaikka mihin!
Voit tarttua haasteeseen tai jäädä seuraamaan meidän toteutustamme ja ideoitamme siitä. Jos innostut tulemaan mukaan, voit jakaa omat kokemuksesi häshtägillä #kulttuurihaaste2018, niin mekin teemme. Listaa voi toteuttaa miten haluaa, kohta kohdalta tai vaikka kaikki saman viikon aikana. Tärkeintä on kulttuuri-ilo koko vuoteen!