Rauhanneuvottelijassa rakennetaan rauhaa ja puidaan maailman tilaa

*Yhteistyössä TEHDAS Teatterin kanssa

Tuomiopäivän kello näyttää kahta minuuttia vaille katastrofia. Uutiset täyttyvät joka puolella maailma tapahtuvista konflikteista, itsemurhaiskuista, terrorismista, sodista ja niiden seurauksista. Kun tämä kaikki on sinulle arkipäivää, haluatko viettää myös vapaailtasi aiheen parissa? Vastaus kysymykseen on kyllä, kunhan suuntaat askeleesi Manillan tehdaskiinteistöön. TEHDAS Teatterissa maaliskuun alussa ensi-iltansa saanut, Johanna Latvalan ohjaama Rauhanneuvottelija on näytelmä, joka tarjoilee konfliktien epätoivon eteesi. Samalla se saa ajattelemaan. Eivätkä ne ajatukset ole vain epätoivoisia, onneksi.

Rauhanneuvottelija TEHDAS Teatterissa
Kuvaaja Jussi Virkkumaa

Rauhanneuvottelija on oman esittelynsä mukaisesti tragikoominen nukketeatteriesitys, jossa yritetään rakentaa rauhaa ja löytää puolueettomuutta. Esityksessä me katsojat pääsemme kurkistamaan kulissien taakse: sinne missä uutisten kauhut yritetään tukahduttaa. Neljän esiintyjän ja muutaman nuken avulla katsojien eteen loihditaan koko tulehtunut maailmamme. Pääsemme osaksi niitä tärkeitä pukumiesten pöytien ääressä käytyjä keskusteluja sekä kiistoja, joissa rajat vedetään uusiksi ja joissa päätetään yksilöiden, viattomien siviilien kohtalosta. Pääsemme myös kuulemaan, mitä sanottavaa on konfliktit kokeneilla: äänensä saavat kuuluviin niin Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Helena Ranta, Alfred Nobel kuin Saddam Hussein. On jopa hätkähdyttävää, että valokuvista ja uutisista tutut henkilöt ovat äkkiä edessäsi kertomassa omaa totuuttaan niin elävän näköisinä ja upeasti liikkuvina nukkeina.

Mutta miten rauhaa sitten rakennetaan? Ei ainakaan sovussa ja keskellä idylliä, jos näytelmää katselee. Mutta samalla prosessissa on jotain itsellekin varsin tuttua: rauhansopimuksen osapuolet ovat  kuin lapset kinastelemassa keskenään siitä kuka aloittikaan tönimisen tai kumpi veikään lelun toisen kädestä. Naurattaa ja itkettää, tätäkö se todellisuus on myös konfliktien keskellä, pysymmekö ikuisina lapsina? Neuvotteluja käydään sairaalamaisen kliinisessä vihreässä tilassa. Tulenarkaa tilannetta korostavat ja tapahtumia täydentävät takaseinälle heijastetut videot, jotka kiinnittävät katsojan huomion. Kaikki näytelmässä kulkee käsi kädessä sovussa, miksei niin voisi tapahtua näytelmän todellisuudessa Lähi-Idässäkin?

Rauhanneuvottelija TEHDAS teatterissa
Kuvaaja Jussi Virkkumaa

Talven 2017–2018 aikana ohjelmistossa olleessa TEHDAS Teatterin Punainen ja valkoinen – värit ovat vapauden -esityksessä marssitettiin sadan vuoden takaiset Turun tapahtumat eteemme. Nyt lavalle tuodaan lähimenneisyyden ja nykyhetken päivänpolttavia, karmivia ja traagisia tapahtumia ja kohtaloita. Edelliset tapahtuivat kauan sitten lähellä, toiset kaukana, mutta nyt. Molemmat koskettavat, mutta nykyisyyteen meillä on mahdollisuus vaikuttaa, jotenkin. Ja siitä tämä esitys antaa toivonpilkahduksen. Ehkä todellisuudessakin neuvottelija voivat istahtaa saman jälkiruoka-annoksen ääreen, ehkä joskus lapsien ei tarvitse pelätä itsensä ja perheidensä puolesta, ehkä joskus ylimääräisiä muureja rakennetaan vain lasten hiekkalaatikoilla.

TEHDAS Teatterin Rauhanneuvottelijan näytöksiä on 8.4. saakka. Mene ja koe, lupaan, että se saa sinut ajattelemaan. Mutta muista, että toivoa on yhtä kauan kuin on rauhanneuvottelijoitakin.

Ohjaus: Johanna Latvala

Esiintyjät: Sirpa Järvenpää, Maria Laitila, Outi Sippola, Alma Rajala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: