Vinkit viikonloppulomalle Gdańskiin

Motlava-joki ja jokiranta Gdanskissa, Puolassa, kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Puolassa, Itämeren rannalla sijaitseva Gdańsk on oiva matkakohde vaikka viikonloppulomalle. Kesällä kaupungissa on vilkkain turistisesonki, mutta kaupunkiin kannattaa tutustua myös muina vuodenaikoina. Matkustin Johannan kanssa Gdańskiin sesongin ulkopuolella tammikuussa. Ajankohtaa voin suositella myös muille, joiden mielestä lämpö, jonot ja ruuhka eivät ole oleellisia kaupunkiloman onnistumisen kannalta. Vilkkaimman matkustuskauden ulkopuolella myös hotellien ja lentojen hinnat ovat huokeampia. Tällä hetkellä kaupunkiin pääsee lentämään myös suoraan Turusta, joten montaa syytä jättää tämä kaupunki kokematta ei ole.

Gdańskin keskusta on kompakti kooltaan, ja kävellenkin pääsee helposti paikasta toiseen. Ja kävellä keskustassa ehdottomasti kannattaa, niin kauniisti toisen maailmasodan pommituksissa tuhottu vanhakaupunki on restauroitu. Rentoutumisen ja kaupungin ihailun lisäksi ehdimme myös tutustua muutamaan kiinnostavaan kohteeseen ja paikkaan, joita suosittelen myös muille kaupunkiin matkaaville. Tässä omat matkavinkkini Gdańskin lomaa suunnitteleville.

Mariacka-katu Gdanskissa, Puolassa, kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Herkuttele kahvilassa

Vanhankaupungin kauniilla kujilla on paljon erilaisia kahviloita, ravintoloita ja meripihkakauppoja. Talvisaikaan meno on onneksi paljon hiljaisempaa kuin kesäkuukausina. Silloin kadut täyttyvät ihmisistä ja kaupustelijoista sekä kaduille laajentavista kaupoista ja kahviloiden ja ravintoloiden terasseista. Kylmänä talvipäivänä on oivallista piipahtaa kahvilassa aina kun nenänpää alkaa hieman kylmetä, valinnanvaraa kyllä riittää. Monet kahviloista jatkavat aukioloaikojaan yömyöhään baareina ja yökerhoina.

Kuvankauniilla, jopa hieman jylhällä Mariacka-kadulla on joka päivä avoinna oleva Drukarnia-kahvila (Mariacka 36). Kauniissa kapeassa kivitalossa oleva kaksikerroksinen kahvila on kutsuvan boheemi, ja tarjonta on vegaaniystävällistä. Yläkerrassa on lisää istumapaikkoja. Kokeile tyrmäävää sokeripommiyhdistelmää: vaahtokarkkikaakaota ja kakkua. Erityisesti banoffee-kakku on herkullista. Espresso maksaa 7, kaakao 12, vegaanikakku 15 ja puolalainen käsityöläisolut maksaa 10 slotyä. Kahvilassa on myös langaton netti, joka on matkailijalle mieluisa lisä.

Zbrojownia Sztuki -galleria Gdanskissa, kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Nautiskele kulttuurista

Kun kakunnälkä on tainnutettu, niin on aikaa kulttuurille. Katutasolla olevassa, Gdańskin Taideakatemiaan kuuluvassa Zbrojownia Sztuki -galleriassa (Targ Węglowy 6) on esillä kiinnostavia taidenäyttelyitä ilman pääsymaksua. Itse osuimme paikalle, kun galleriassa oli esillä Gdańskin Taideakatemian lopputyönäyttely. Näyttely oli monipuolinen ja todella kiinnostava esitellen esimerkiksi veistos- ja installaatiotaidetta,  maalauksia sekä erilaisia muotoilijoiden suunnittelemia prototyyppejä. Näistä taiteilijoista ja muotoilijoista on potentiaalia vaikka mihin! Alun perin 1600-luvulla asehuoneeksi suunniteltu vanhankaupungin sydämessä oleva talo on vaikuttava jo itsessään. Kaupungissa on myös monia kiinnostavia museoita.

Motlava-joki ja jokiranta Gdanskissa, Puolassa, kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Stary Żuraw -nostokurki ja jokiranta Gdanskissa, Puolassa, kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Kävele joen varrella

Kaupungin vanhaa keskustaa halkoo Motława-joki. Joen rannalla vanhankaupungin puolella nököttää vieri vierssä toinen toistaan kauniimpia, kapeita kivitaloja. Alun perin 1300-luvulta oleva vanha tummasävyinen nosturi Stary Żuraw kiinnittää huomion. Nykyisin se on osa Gdanskin kansallista merimuseota. Joen haaroja halkovat Olowianka- ja Wyspa Spichzrów -saaret, joiden kautta jokirannan pääsee kiertämään ympäri. Wyspa Spichzrów -saarella on maailmanpyörä, joka valaistaan kirkkaasti iltaisin. Sen kyytiin pääsee halutessaan mukaan.

Olowianka-saarella Filharmonisen orkesterin rakennuksen takana on hauskat rautaiset Gdańsk-kirjaimet. Kuka malttaisi olla poseeraamatta niiden kanssa? Tämän joen varrella otetaan ne tunnetuimmat kuvat kaupungista, eikä ihme. Kannattaa varata kameraan tarpeeksi tilaa: nämä näkymät salpaavat hengen jopa sumuisena talviaamuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: