Rauhoittumisen tiloja Marja Ahdin ja Ilmari Wärrin teosten äärellä

Marja Ahti: Vegetal Negatives B-galleriassa Turussa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Aninkaistenkadun vilkas katu pauhaa taustalla, kun astun kahden kaverini kera B-galleriaan. Marja Ahdin ja Ilmari Wärrin näyttelyt ovat avattu vasta eilen 18.4. ja ne on heti nähtävä.

Marja Ahdin Vegetal Negatives -teoksen osat on ripoteltu pitkin galleriaa. Tilaan on aseteltu erilaisia esineitä, viherkasveja ja kiviä. Oleellisena osana on esineisiin piilotetut äänen lähteet, joista ääniraita pyörii luupilla. Teoksen yksityiskohtia on hauska tarkastella, ja kumarrun katsomaan tarkemmin ikkunalaudalla olevaa jättikotiloa. Siitä kuuluu abstraktia suhinaa ja huminaa. Huoneen toisessa nurkassa pulputtaa vesi  pyöreässä maljassa. Tillandsia-ilmakasvi loikoilee vesimaljan vieressä.

Istahdamme gallerian sohvalle. Laitan silmät kiinni ja kuuntelen teosta. Äänimaiseman osaset sekoittuvat toisiinsa. Välillä  pitää avata silmäni, sillä tuntuu, että samaan aikaan teosta katsomalla ja kuuntelemalla kuulee ja ymmärtää sitä paremmin. Istumme kaikki kolme vierekkäin ja vain olemme. Kuuntelemme.

Ilmari Wärri: 2067 B-galleriassa Turussa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Gallerian perällä Projektitilassa on esillä Ilmari Wärrin 2067 -teos. Wärriltä on aiemmin ollut esillä satojen  betonipääkallojen teos, ja äkkiseltään ajateltuna tämäkin 2067 jatkaa samaa kuolematematiikkaa. Paksusta akryylilasista koottu ruumisarkun muotoinen teos on valaistu kirkkain valonauhoin. Ahdin teoksen äärellä otettu henkilökohtainen tila ja hiljaisuus vaihtuu yhteiseksi tekemiseksi, kun avustamme vuorollamme toinen toisemme arkkuun. Sinne saa tosiaankin kivuta makoilemaan!

Kun vuoroni tulee, minua jännittää, mutta pitäähän tämä kokea. Raskas pleksikansi lasketaan kiinni. Hymyilyttää. Kuulostelen ääniä ympäriltäni. Ahdin teoksen äänimaisema kuuluu heikosti arkkuun. Kaverini jatkavat keskusteluaan. Ajattelen tätä hetkeä, olemista, hengittämistä. On vähän kuuma. Sitten saan galleriatyöntekijältä kauko-ohjaimen, jolla voin säädellä arkun valoa eri väriseksi. Taidan olla ensimmäisiä, joka on arkussa maatessaan säädellyt valaistusta makunsa mukaan.

Wärrin ja Ahdin teokset tarjoavat hektiseen arkeen mindfulness-hetken. Aina en osaa tai ehdi pysähtyä edes hetkeksi. Teosten äärellä saan pysähtyä. Ajatella juuri tätä hetkeä. Keskittyä hengittämiseen.

Molemmat näyttelyt avoinna 29.4.2018 saakka. B-galleria, Aninkaistenkatu 5, Turku.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: