Uudistunut Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Apteekkimuseon sisäänkäynti

Jokirannasta löytyy kaupungin uusi helmi: uudistunut Apteekkimuseo ja Qwenselin talo! Kun melko täydellisen uudistuksen viime vuosina läpikäynyt museo avautui tänään yleisölle, olin ensimmäisten joukossa tutustumassa. Ja täytyy kyllä heti todeta, että ensivaikultelmani uudistuksesta oli todella innostunut!

apteekkimuseo_vitriini

Ensimmäisen kosketuksen uudistukseen asiakkaat saavat heti museoon saapuessaan: entinen sisäänkäynti jokirannan puolelta on suljettu ja museoon kuljetaan sisäpihan kautta. Onnistunut muutos, niin saavutettavuuden kuin esteettisyyden näkökulmasta, onhan umpinainen sisäpiha punaisine rakennuksineen ja kesäkahviloineen yksi Turun viehättävimmistä. Esteettömyys onkin ollut yksi museouudistuksen tärkeimmistä asioista. Vaikka edelleen lastenvaunut tulisi jättää narikkaan, pääsee rakennukseen sisälle ja tiloissa kiertämään pyörätuolilla ainakin aikaisempaa paremmin, vaikka toki edelleen kynnyksiä vanhassa talossa riittää. Lisäksi saavutettavuutta on parannettu muun muassa lisävalaistuksella ja uusituilla opasteilla. Eikä vähäisin muutos ole myöskään wc:n, naulakoiden ja lukittavien lokeroiden rakentaminen.

Säilytyslokerot
Ihania yksityiskohtia: museon säilytyslokerot esittelevät vanhoja paikallisia apteekkietikettejä.

Saavutettavuuden lisäksi museokokonaisuutta on selkeytetty. Nyt Apteekkimuseon ja 1700-luvun lopun säätyläiselämää esittelevät huoneet on eriytetty  toisistaan. Tämä on mielestäni toimiva ratkaisu, ovathan ne todellisuudessakin olleet kaksi eri asiaa, joilla ei varsinaista yhteyttä ole ollut. Apteekkiahan talossa ei ole koskaan sijainnut, vaan apteekkikalusteet ovat alkujaan päätyneet Oulusta museoon. Ja vaikka talossa asunut herra Pipping työkseen lääkkeiden kanssa toimikin, oli hän ammatiltaan lääketieteen professori. Kaiken tänään oppimani perusteella professori Pipping on museonsa ansainnut. Hän esimerkiksi aloitti Turussa isorokkorokotukset vuonna 1802. Yhdet ensimmäisistä rokotettavista olivat tietenkin hänen lapsiaan.

Tiitu Takalon taiteilema Pippingin perhe toivottaa vieraat tervetulleiksi museoon.
Tiitu Takalon taiteilema Pippingin perhe toivottaa museokävijät tervetulleeksi.
Museon digitaalinäyttö
Paljon lisätetoa löytyy museon digitaalisista näytöistä.

Kahden näyttelykokonaisuuden eriyttäminen ei ole kuitenkaan tehnyt museosta sirpaleista. Kulku museossa on selkeää ja uudistuksen myötä johdonmukaista. Ensin säätyläishistoria tyylihuoneineen ja sitten Apteekkimuseon osuus lukuisine esineineen. Museokierros aloitetaan 2000-luvun museotekniikkaa hyödyntävästä johdantonäyttelystä. Tilassa museovieras pääsee samalla kertaa tutustumaan niin talossa asuneeseen Pippingin perheeseen kuin apteekkimaailmaan. Erottelu näiden kahden teeman kesken on toteutettu värimaailmoin: vaaleanpunaisella Pippingin perheen tarina, vihreää taustaa vasten on merkattu apteekkimuseon esineistö. Johdantonäyttelytila on raikas ja tuo vahvasti mieleen ihanan Helsingin kaupunginmuseon. Seinällä vieraat toivottaa tervetulleeksi Tiitu Takalon taiteilema Pippingin perhe, vaikka kaikkia viittätoista professorin lasta ei kuvaan olekaan saatu ujutettua.

apteekkimuseo_opaste
Mikä kasvi mahtaa olla kyseessä?

Museouudistuksesta huolimatta ja osittain asiakkaidenkin pyynnöstä, on museon perinteinen ja seesteinen tunnelma haluttu säilyttää ennallaan. Johdantonäyttelyn jälkeisistä, varsinaisista museohuoneista on turha lähteä etsimään digitaalisia näyttöjä tai edes näyttelytauluja. Kaksi ainoaa diginäyttöä on johdantonäyttelyssä ja niihin kyllä kannattaa tutustua. Niistä löytyy tietoa niin Turun entisistä apteekeista, vitriinien esineistä kuin talon historiasta ja Pippingin perheestä. Muun tarvittavan tiedon voi saada kesäopastuksilla, tiskiltä(kin) lainattavasta ääniopasteesta tai kuten minä: näyttelyvalvojilta. Ja tässäkin museossa kannattaa uskaltaa kysyä ja ihmetellä, itse ainakin olisin kävellyt kiinnostavien yksityiskohtien ohi ilman asiansa tuntevaa henkilökuntaa.

Apteekkimuseo_sali

apteekkimuseo

Ja niitä yksityiskohtiahan muuten riitti! Seiniltä löytyi upeat hiuksista kudotut taulut, apteekin puolelta kalusteiden kätköistä löytynyt toivekirje rakkausseerumista ja pihalta uudet kasvikyltit monikielisine nimineen. Museokäynnillä tunsin välillä olevani kuin lapsi karkkikaupassa, en tiennyt mihin katseeni kääntäisin. Tähän varautuneena olin kerrankin liikkeellä yksin, joten saatoin rauhassa kierrellä ilman pelkoa pikkukäsien kurkottelusta vääriin paikkoihin. Mutta eiköhän sekin ole viikonloppuna vielä edessä, uskonpa lastenkin nauttivan tästä museosta ja pihalta löytyvästä lasten omasta leikkitilasta, Lasten apteekista paljon. Lasten omasta museokäynnistä ja heidän tunnelmistaan saatte kuulla kesän mittaan lisää!

Koko tämän viikonlopun ajan (1.-3.6.2018) Apteekkimuseossa juhlitaan avajaisia ja museoon on myös kaikille ilmainen sisäänpääsy.

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Uudistunut Apteekkimuseo ja Qwenselin talo”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: