Hersyvän hauskaa musiikki-improa – TIFin Torstaishow

Tif2019_5_Turussa_Kuva_Arjen_pilkahduksia_blogi

*Yhteistyössä Turku Impro Festivalin kanssa

Neljättä kertaa tänä keväänä 2019 järjestetty Turku Impro Festival eli TIF oli tuttuun tapaan täynnä mitä kiinnostavimpia improvisaatioesityksiä ja –työpajoja. Festivaalin jokaisena iltana keskiviikosta sunnuntaihin oli iltashow kahdella eri esityksellä.

Kävin katsomassa Torstaishown 16.5.2019. En ennakkoon tutustunut liikaa illan ohjelmaan. Kun juontaja kuuluttaa lavalle ensin impromusikaalin ja sen jälkeen harmituksen aiheita käsittelevän improklubin, hyväksyn välittömästi. Miten hauskaa!

TIF 2019 Torstaishow: Täpäräteatteri. Kuva: Markus Kaustell.
Täpäräteatteri: Improvisoitu musikaali. Kuva: Markus Kaustell

Torstaishown aloittaa musiikkiteatterin ammattilaisista koostuva Täpäräteatteri. Esiintyjät kysyvät yleisöltä alkajaisiksi kuka heistä tulee olemaan musikaalin pääosassa, mikä hahmon nimi on, mitä hän harrastaa ja mitä tavoittelee. Lisäksi yleisö saa heitellä mahdollisia tapahtumapaikkoja sekä inspiraatiota esityksen nimeämiseen. Improvisaation peruspilareihin kuuluu hyväksyminen ja heittäytyminen. Nämä taidot ovat avuksi myös improyleisössä istuessa. Ketään ei kuitenkaan pakoteta sanomaan mitään, vaan esiintyjien auttaminen perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja showssa mukana olemiseen. Alkaa Pimeä puoli -musikaali Reetasta, joka harrastaa uintia ja haluaisi merenneidon pyrstön.

Täpäräteatterin esiintyjät rakentavat hienossa keskinäisessä yhteistyössä eteemme musikaalin, jollaista ei koskaan aiemmin ole nähty – eikä tulla näkemään. Kuusihenkinen näyttelijäjoukko täydennettynä muusikolla loihtii hersyviä kohtauksia toisensa perään. Toisia kuunnellaan taidokkaasti, ja tarjoukset hyväksytään mukisematta. Tämä on läpilaulettu musikaali  ja vain muutama repliikki lausutaan. Ja miten upeita laulajia täpäräteatterilaiset ovatkaan! Saamme kuulla myös kauniita stemmoja sekä improttua tanssia. Ryhmän musiikista vastaava luo ja tukee tunnelmaa luovasti erilaisilla melodioilla pitäen kuitenkin niissä samanlaisen linjan.

Viimeinen kohtaus herkistää, eikä vähiten sen kauniin tanssi-improvisaation ansiosta. Ryhmän hiotunut yhteistyö näkyy myös tässä: toinen otetaan vastaan luontevasti kuljettaen liikettä sulavasti eteenpäin. ”Olen vapaa!” laulahtaa Reetta, ja katsojan katharsis on taattu.

TIF 2019 Torstaishow: Tohti & Teinilä Kuitenkin v*****aa kaikki. Kuva: Markus Kaustell
Tohni ja Teinilä: Kuitenkin v*****aa kaikki. Kuva: Markus Kaustell

Väliajan jälkeen lavalle temmahtavat Tohni ja Teinilä Tampereelta Kuitenkin v******aa kaikki -improklubillaan. Tässäkin esityksessä yleisö pääsee mukaan. Väliajalla katsojat ovat saaneet kirjoittaa lappuihin mikä tällä hetkellä ottaa päähän. Lappuja on kertynytkin aimo kasa ja niitä hyödynnetään pitkin esitystä. Esityksen aikana yleisöä pyydetään myös sanomaan erilaisia musiikkityylejä, jotka pääsevät heti esitettäviksi lauluiksi. Saamme kuulla harmituksen aiheita käsitteleviä glamrock-, slaavilainen iskelmä- ja hevibiisejä, noin muutamia mainitakseni.

Koomikko Johanna Tohni ja näyttelijä Jenna Teinilä improvisaatiomuusikko Samuel Teinin kera pistävät sellaisen shown pystyyn, että vatsalihakset ovat koetuksella. Hihityttävän hauskat ohjelmanumerot seuraavat toisiaan, ja kevään kiire karisee hartioiltani. Esiintyjät heittäytyvät toden teolla, ja rekvisiittaa ja eri tyylilajeja käytetään hauskasti.

Yhdessä osiossa yleisöltä kysytään mikä poistaa harmituksen, ja saan kuulla kanssayleisöltä esimerkiksi kirjoittamisen, teen juonnin ja suklaan olevan oivia keinoja. Yksi huudahtaa ”Sauna!” ja takaani kuuluu kommentti ”Joo sauna, siellä ei kyllä **tuta”. Esityksen jälkeen jään miettimään mikä toimii minulla parhaiten. Ainakin tällainen rentouttava, hykerryttävä ja arjesta pois tempaava esittävän taiteen elämys!

Turku Impro Festival toivottavasti jälleen ensi vuonna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: