Baletin estetiikkaa Ballet-näyttelyssä Sibelius-museossa

Kuvassa Fift Position -valokuvateos Ballet-näyttelyssä sekä Sibeliusmuseon miljöötä. Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty
Teos: Fift Position

Sibelius-museossa on esillä harvinainen, täysin balettiaiheinen valokuvanäyttely. Turkulaisten tanssinopettaja Teija Huuskon ja valokuvaaja Jaska Poikosen ensimmäinen yhteisnäyttely Ballet esittelee baletin estetiikasta ammentavia valokuvia ryyditettyinä otteilla Raisa Jäntin runokokoelmasta Grand plié (2018).

Kuvauspaikkoina on tuttuja paikkoja Turun seudulla: tunnistan ainakin Paimion parantolan ja Pyhän Ristin kappelin omintakeiset miljööt, kenties myös Turun konservatorion entisen tehdasrakennuksen kaikessa rujoudessaan. Pas Faufilé -teoksen edessä pohdin minkä talon katolla se on kuvattu, Turun konserttitalonko?

Kuva Pas Faufilé -teoksesta Ballet-näyttelyssä Sibeliusmuseossa. Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty.
Pas Faufilé

Monessa teoksessa malli, Huusko, näyttää olevan kuin pysähtynyt kesken liikkeen – ja niin hän taitaa ollakin. Painovoimaa uhkaavat, vaativat balettiasennot ja -liikkeet huokuvat kuvissa vaivattomuutta ja täydellistä taitoa. Tarkastelen kuvia uteliaana seuraten käsien ojennusta aina sormenpäihin saakka.

Hiotut asennot ja erilaiset miljööt muodostavat visuaalisesti kiehtovia kokonaisuuksia, pysäytettyjä hetkiä. Höyhenenkevyet tutut ja muut balettiasut tuovat oman lisänsä. Sibelius-museo betoniarkkitehtuureineen sopii oivasti juuri näiden teosten taustalle.

Kuvassa Happy Place -teos Ballet-näyttelyssä Sibeliusmuseossa. Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty
Happy Place

Mieleeni ja kehooni nousee muistoja balettiharrastuksestani. Ryhtini suoristuu kuin huomaamatta, ja pohdin miltä tuntuisi hakea kuvien asentoja. Taipuisiko käteni noin kauniisti? Olisiko hyppyni yhtä keveä? Miltä se tuntuisi? Klassisessa baletissa on pitkälti kyse kauneuden tavoittelusta, joskus kovallakin hinnalla. Tiedän, miten paljon työtä, tunteja ja rasitusvammoja tuo kaikki on vaatinut.

Otteet Raisa Jäntin balettiaiheisesta runokokoelmasta Grand Plié maustaa näyttelykokemuksen aidon tuntuisilla balettikokemuksilla. Suosittelen tutustumaan teokseen myös erikseen!

Ballet-näyttely on Sibelius-museossa 2. huhtikuuta 2023 saakka. Piispankatu 17, Turku.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: