Kannanottoja ja kauneutta Kajanderilta

kajandereka

Vierailin viime viikonloppuna Wäinö Aaltosen museossa tutustumassa Ismo Kajanderin Anartistinäyttelyyn. Lokakuun lopussa avattu näyttely on laaja retrospektiivi taiteilijan tuotannosta kattaen koko museon näyttelytilan. Se rakentuu suht kronologisesti tutustuttaen katsojan portsalaissyntyisen taiteilijan lapsuudesta nuoruuden töiden ja paikoin ankarankin aikalaiskritiikin kautta uudempaan tuotantoon.

Näyttelysalista toiseen kiertäessämme en voinut kuin ihastella Kajanderin luovuutta ja monipuolisuutta. Yksi työ oli osin miniatyyrikokoinen kommentti elämän katoavuudesta, toinen oli koko seinän kokoinen otanta rakkaan huulista. Käytetyt materiaalit olivat monipuolisia ja katsoja sai huomata, että roskistakin saa toimivaa taidetta.

Anna Ellmenin henkilökuva Kajanderista

Näyttelyn loppupuolella oleva Pariisi-osio pysähdytti, onhan kaupunki juuri nyt raastavan ajankohtainen. Kaupunki on Kajanderille suuri rakkaus ja inspiraation lähde ja olikin virkistävää nähdä taas Pariisin kauneuden representaatioita silkan pahuuden näyttämisen jälkeen.

Politiisuutta ei toisaalta Kajanderin töistä puuttunut. Monissa niistä oli esimerkiksi tiukkaa kritiikkiä ihmisen toimintaa kohtaan. Henkilökohtaiset, sotiemme raakuuksia käsittelevät teokset pysäyttivät. Toisaalta töissä oli hyvin paljon kauneutta ja toivoa.

Käykäähän katsomassa, suosittelen lämpimästi! Minäkin menen vielä uudelleen.

Anartisti 17.1.2016 saakka. Huomenna lauantaina 28.11. klo 12 on FT Anna Kortelaisen erikoisopastus ”Katso miten Pariisi nielee kaikki tiet” (tällä hetkellä täynnä).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: