FinFr!nge 2019 – koska taide kuuluu kaikille

FinFringen-logohai

Yhteistyö FinFr!ngen kanssa

Viime perjantaina 10.5.2019 sysättiin Turun festarikausi käyntiin FinFr!ingen voimalla. Finfr!nge on kansainvälisiä tuulia kaupunkiimme puhaltava iloa ja esitystaidetta pursuava kaupunkitapahtuma. Kansainvälisellä konseptilla on kymmenien vuosien kokemus, ensimmäistä Fringeä nimittäin vietettiin jo vuonna 1947 Edinburghissa. Nykyään Fringe-festivaalia on järjestetty jo yli 250 kaupungissa ympäri maailmaa mantereelta toiselle. On upeaa, että viimein mekin pääsemme nauttimaan tästä tapahtumasta Turussa. FinFr!inge järjestettiin tänä vuonna Turussa ensimmäistä kertaa, ja jatkoa on toivottavasti luvassa, niin hyvältä koko ohjelmisto vaikutti!

FinFr!ngen ajatuksena on tarjoilla helposti lähestyttäviä lyhyitä esityksiä eri puolilla kaupunkia koska taide kuuluu kaikille ja kaikkien kuuluu päästää siitä nauttimaan. Ja mielestäni tässä onnistuttiin hyvin. Ohjelma oli todella monipuolinen: mukana oli niin kansainvälisiä kuin kotimaisia esiintyjiä ja esiintyjäryhmiä, joista osa tottuneesti kiersi Fringe-festivaaleja maasta toiseen, ja toisille Turun tapahtuma oli ensimmäinen. Esitykset vaihtelivat kepeästä komiikasta kantaaottaviin esityksiin, sirkuksesta revyy-musikaaleihin, stand-up esityksiin ja teatterin kautta tanssiin. Esityspaikatkin vaihtelivat mukavasti Åbo Svenska Teatterin päälavalta Seikkailupuiston leikkikenttään. Ja myös lippujen mielestäni huokeat hinnat toteuttivat sanomaa hyvin, yksikään esitys ei olisi jäänyt minulta näkemättä liian kalliin hinnan takia. Lisäksi tapahtuman nimen mukainen eväkäs varmasti keräsi katseita kaupungilla ja toi tapahtuman iloa esille.

Ohjelmistosta suurimman vaikutuksen minuun teki lauantai-illan vierailuni Nopean toiminnan naisten näytökseen 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä. Tämän Heini Vahteran ohjaaman näytelmän olin aikaisemmin kiireissäni ohittanut sen pyöriessä Taideakatemialla ja Turun Kaupunginteatterissa, mutta tällä kertaa luvassa ei olisi ollut enää lisänäytöksiä Turussa. Näytelmä oli lopulta paljon enemmän kuin osasin ajatella. Mustalla huumorilla ronskisti kuorrutettu näytelmä kaikessa nerokkuudessaan nauratti ja suututti samaan aikaan. Esityksessä ei ollut mitään ylimääräistä tai teeskenneltyä ja se olikin yksi näytelmän herättämistä ahdistavimmista ajatuksista. Esityksessä ei ollut yhtään kohtausta, jota en olisi itse kokenut tai kuullut toisen kertomana. Siksi itkin näytelmän päättyessä. Naisten kokema seksuaalinen ahdistelu on toisinaan niin arkipäiväistä, että se pitää nostaa lavalle, jotta sen näkee selkeästi. Näytelmän nostattamien ajatusten puinti kestää varmasti pidempään kuin Vimman saliin astuessani ajattelin. Toivottavasti useampikin FinFr!ingen esitys on tehnyt yhtä lähtemättömän vaikutuksen kokijoihinsa.

Ilokseni huomasin, että syyskuussa fringeillään Lahdessa, joka on toinen Fringe-kaupunki Suomessa. Ja vaikka Turun osalta tapahtuma on tältä vuodelta jo ohi, kannattaa tutustua FinFr!ingen ohjelmistoon tästä. Kuulin muulta festivaaliyleisöltä pelkästään kehuja Turun esityksistä, ehkä niitä on nähtävillä jossain muualla joskus muulloin. Pohjoismaiseen Fringe-verkostoon pääset tutustumaan tästä linkistä ja koko maailman kattavaan sivustoon taasen tästä. Jos siis missasit tänä vuonna Turun oman FinFr!ingen, voi tapahtumaan sukeltaa vaikka lomareissulla. Ja toivottavasti taas ensi vuonna Turussa!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.