Valloittava Vihervaaran Anna Sauvon Kesäteatterissa

Vihervaaran Anna Sauvon Kesäteatterissa, kuvassa Diana (Sanni Laisila), Anna (Aada Sevón). Kuva: Jussi Kirjonen
Kuvassa Diana (Sanni Laisila), Anna (Aada Sevón), kuva: Jussi Kirjonen.

Sauvon Kesäteatterissa nähdään tänä kesänä vanha ystäväni. Vuosia on vierinyt iltapäivistä, jolloin olen seurannut Annan matkaa orpokodista uuteen elämäänsä. Prinssi Edwardin saarelle, Kanadaan sijoittuvat kahdeksan L. M. Montgomeryn Anna-kirjaa (1908–1921, suomennokset 1920–1962) ja niiden pohjalta tehty televisiosarja Anna ystävämme (1985–2000) on luettu ja katsottu varmasti myös monessa muussa perheessä, samoin kuin uudempi Anna, a lopussa -televisiosarja (2017–2019).

Nyt tämä sanavalmis ja ajoittain haaveisiinsa unohtuva tyttö on täällä, Sauvon Kesäteatterin lavalla. Timo Väntsi on ohjannut ja käsikirjoittanut Vihervaaran Annanäytelmän, joka pohjautuu Montgomeryn ensimmäiseen romaaniin Annan nuoruusvuodet (1908/1920). Alkuasetelma on kutkuttava: Poikaa orpokodista tilanhoidon avuksi toivoneet sisarukset Marilla Cuthbert (Anu Lehtonen-Sonkki) ja Matthew Guthbert (Sami Virta) vastaanottavat juna-asemalla yllätyksekseen reippaan ja elämäniloa pulppuavan yksitoistavuotiaan Anna Shirleyn (Aada Sevón). Mutta mitä he nyt tytöllä tekisivät?

Vihervaaran Anna Sauvon Kesäteatterissa, kuvassa Marilla Cuthbert (Anu Lehtonen-Sonkki), Anna (Aada Sevón), Matthew Cuthbert (Sami Virta). Kuva: Jussi Kirjonen
Kuvassa Marilla Cuthbert (Anu Lehtonen-Sonkki), Anna (Aada Sevón), Matthew Cuthbert (Sami Virta), kuva: Jussi Kirjonen

Jo ensi hetkestä alkaen olen täysin tarinan lumoissa. Saan seurata Annan sopeutumista uuteen perheeseensä, jossa myös huoltajat kasvavat vähitellen vanhemmiksi. Hiljalleen Anna ottaa paikkansa perheessä ja kyläyhteisössä. Iloitsen, nauran ja jännitän hänen mukanansa. Eräässä kohdassa muistoistani pulpahtaa tieto miten kohtaus tulee jatkumaan. Voi vattumehu sentään!

Myös muu yleisö eläytyy mukana, ja spontaaneja aplodeja satelee pitkin esitystä. Jo vuosisadan ikäinen Annan tarina ei tunnu lainkaan kuluneelta, vaan sen teemat, kuten ystävyys, erilaisuuden hyväksyminen ja tasa-arvo, ovat yhä ajankohtaisia.

Aada Sevón sulattaa sydämet ja hurmaa Annallaan, ja Anu Lehtonen-Sonkin Marilla ja Sami Virran Matthew ovat hellyttävän kompastelevia huoltajia. Esityksessä on paljon myös lapsinäyttelijöitä, joista jokaisen roolisuoritus tuo ihastuttavan lisänsä ensembleen. Sanni Laisila tulkitsee Annan sydänystävää Dianaa taiten sopivasti Annan ylitsevuotavaista energiaa tasapainottaen. Annan ja Dianan yhteisiä kohtauksia ja seikkailuja olisin mielelläni nähnyt vielä lisää.

Vihervaaran Anna Sauvon Kesäteatterissa. Etualalla opettaja herra Phillips (Frans Erik Heikkinen), kuva: Jussi Kirjonen
Etualalla opettaja herra Phillips (Frans Erik Heikkinen), kuva: Jussi Kirjonen

Väntsin ja työryhmän suunnittelema, metsän reunaan sijoitettu lavastus tuo hurmaavasti Avonlean pikkukaupungin silmieni eteen. Cuthbertien vaaleanvihreä koti lukuisine yksityiskohtineen on suloinen kuin karkki. Talon edustalla on jopa kukkapenkki, jossa kasvaa mm. mäkimeiramia ja koristetupakkaa. Lavan keskellä oleva harmaa rakennus terasseineen muuntautuu kekseliäästi niin kouluksi, rautatieasemaksi, kodiksi kuin talliksi. Hahmojen puvustus (Anneli Forstenin, Laura Hannulan, Maija Nerjanton ja Marika Vuorisen käsialaa) ja kampaukset (Iiris Sonkin tekemät) sopivat prikuulleen ajankuvaan ja ovat viimeisen päälle mietittyjä.

Nukketeatteria käytetään kohtauksissa nokkelasti, esimerkiksi esiteltäessä Annalle Avonlean kaupunkia. Vähempää en ohjaajalta, nukketeatteritaiteilija Väntsiltä odottanutkaan. Mikko Väärälän kaunis musiikki luo viimeisen silauksen.

Väliajan kera lähes kolmituntinen teatteri-ilta tulee lopulta päätökseensä, ja taputan innoissani kiitokset koko työryhmälle. Miten hurmaavan suloinen, hersyvän herttainen ja vallattoman veikeä esitys kauniiseen kesäiltaan!

Vihervaaran Annan esitykset 13. elokuuta 2022 saakka. Ikäsuositus 6+.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.