ArtTeatron Vaudeville: taidokasta sirkusta Kustavissa

ArtTeatron studio Kustavissa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Peltojen keskellä Kustavissa, Salminiitun kylässä on jotain aivan erityistä. Mäen päällä kohoaa korkea hirsirakennus. Se on ArtTeatro-nimisen sirkuksen koti. Maailmaa kiertäneet Cirque du Soleil -tähdet, trapetsitaiteilija Pauliina Räsänen ja akrobaatti Slava Volkov, perustivat studionsa sinne. Taloa rakennettiin vuosia, ja nyt se on seissyt paikallaan neljä vuotta. Sirkusnäytöksiä, -kursseja ja -työpajoja järjestetään sirkusstudiolla ympäri vuoden. Vuonna 2018 ArtTeatro viettää 10-vuotisjuhliaan.

ArtTeatro järjestää joka kesä kuukauden mittaisen Saariston sirkusfestivaalin.  Tänä vuonna festivaali pidetään 5.7.–5.8.2018. Juhlavuoden festivaalin ohjelmistossa on sirkusleirejä: ilma-akrobatiaa, trapetsia, akrobatiaa, klovneriaa, jongleerausta ja sirkusfit-tunteja niin lapsille kuin aikuisille sekä koko perheen ammattilaisesitys Vaudeville.

ArtTeatron studion sisäosa Kustavissa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Ilmassa on jännitystä, kun saavun studiolle. Sisään astutaan terassin vierestä. Ovi johtaa alakerran kahvilaan, josta saa  ostaa pientä purtavaa ja virvokkeita. Popcorniakin on myynnissä. Esitystila on yläkerrassa ja sinne kiivetään jyrkähköjä portaita pitkin. Tilan katto hipoo taivaita – tai ainakin on huikean korkealla päiden yllä. Lähes jokainen istumapaikka on täynnä, ja tunnelma on tiivis. Tuntuu, että koko Kustavi ja puolet lähimaakunnista on tullut pikkulapsista eläkeläisiin saakka katsomaan esitystä.

Vaudevillen perinteiden mukaan erilaisia akrobatia- ja komediapaloja marssitetaan eteemme toinen toisensa jälkeen. Odotan jokaista ohjelmanumeroa jännityksellä. Mitäköhän seuraavaksi tapahtuu? Rytmi on paikoin nopea, ja osa numeroista seuraa esityksen punaista lankaa, osa on absurdin irrallisia. Maailmannaisen elkein esiintyvä varieteelaulaja? Käy. Kengurukengillä hyppivä kana? Miksei. Huikea pariakrobatiaesitys kattoon kiinnitetyillä kankailla? Sopii. Tämä juhlavuosishow ei jätä kylmäksi!

Väliajalla yleisö purkautuu ulos kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Olo on epätodellinen: olen tupsahtanut Vaudevillen maailmasta keskelle tyypillistä suomalaista maalaismaisemaa. Räsäsen ja Volkovin lisäksi showssa esiintyvät klovnit Kasyan Ryvkin ja Elene Saidkova, tankoakrobaatti Juha-Matti Eskelinen, jongleeri-näyttelijä Vilhelm Eklund sekä pieni sirkusprinsessa Saaga Volkova. Taidokkaat valot ja Elvin Akagishievin soittama livemusiikki täydentävät shown.

Uskomaton kokemus!

ArtTeatro, Salminiituntie 37, Kustavi. Saariston sirkusfestivaali 5.8.2018 saakka. Lippuja voi ostaa netistä tai ovelta, jos tilaa on. Torstain esityksiin voi ostaa lippupaketin kuljetuksineen VisitTurusta. Esityksen kesto noin 2 h 15 minuuttia.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.