Kesäretki Alpo Jaakolan Patsaspuistoon

Alpo Jaakolan Patsaspuisto Loimaalla on pitkään ollut suunnitelmissani ja viimein tänä kesänä pääsin sinne vierailemaan. Paahtavat helteet saivat suunnittelemaan retkeä kaupungin ulkopuolelle ja alle tunnin ajomatkan päässä Turusta oleva Patsaspuisto valikoitui koko perhettä kiinnostavaksi retkikohteeksi.

Alpo Jaakolan patsaspuisto

Alpo Jaakola: Alkueläin
Alpo Jaakola: Alkueläin
Alpo Jaakolan Identtiset intialaise
Alpo Jaakolan Identtiset intialaiset, takana Pellonraivaaja

Alpo Jaakola oli nykytaiteilija, professori, runoilija, kuvanveistäjä ja taidemaalari. Patsaspuisto on hänen luovan elämänsä tulos. Jaakola syntyi Loimaalla ja asui nykyisen patsaspuiston alueella kolmenkymmen vuoden ajan. Asuinaikanaan hän loi alueesta nykyisen kaltaisen taideteoksen: ihmeellisen metsittyneen alueen täynnä erilaisia ja eriaikaisia teoksia, jotka saavat siellä kulkevan mielikuvituksen liikkeelle. Patsaspuisto oli hänen kotinsa ja myös hänen viimeinen lepopaikkansa, Jaakolan ja hänen puolisonsa Marja Jaakolan haudat sijaitsevat keskellä puistoaluetta.

Alpo Jaakola: Haapojen nainen
Alpo Jaakola: Haapojen nainen
Alpo ja Marja Jaakolan hauta
Alpo ja Marja Jaakolan hauta

Alpo Jaakolan Patsaspuisto avautui yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 1992. Nykyisin se on Loimaan kunnan omistuksessa ja avoinna kesäisin toukokuun lopulta elokuun loppuun saakka. Patsaspuisto on Museokorttikohde ja alle 18-vuotiaat pääsevät sinne ilmaiseksi. Puistossa on myös kahvila, joka ei toimikaan missä tahansa tilassa vaan rakennus on entinen ruumiinleikkaushuone, joka siirrettiin alueelle 1960-luvulla. Se toimi Jaakolan veistohuoneena. Alueelle on helppo löytää, se sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Loimaan keskustasta Turun suuntaan ja tien varressa on selkeät opasteet.  Vesivessaa puistosta ei löydy, mutta siisti ulkohuussi metsän laidassa luo sopivan tunnelman kesäretkelle.

Alpo Jaakolan Patsaspuisto yllätti meidät iloisesti. Metsäinen puisto oli viileä ja varjoisa. Patsaita alueella on noin viisikymmentä ja ”Taiteen kivinen polku”, jonka varrella teokset ovat, on noin 500 metriä pitkä. Oman mielenkiinnon ja ripeyden mukaan puiston voi siis kiertää nopeasti tai ajan kanssa kuten me. Metsäisiä polkuja pitkin kulkiessa  mieli rauhoittui ja aika tuntui pysähtyvän Jaakolan teosten äärellä. Kuopuskin oli reippaalla tuulella, joten meidän ei tarvinnut miettiä miten vaunujen kanssa olisi alueella päässyt kulkemaan. Teokset olivat monipuolisia, materiaaleina olivat niin puu, metalli kuin kivi. Patsaat ja niiden nimet saavat ymmärtämään miksi Jaakolaa tituleerattiin myös Loimaan omaksi shamaaniksi.

Alpo Jaakolan ateljee
Alpo Jaakolan ateljee
Alpo Jaakolan Pikkumökki
Pikkumökin seinää

Ulkopuiston lisäksi alueella pääsi kurkistamaan Jaakoloiden entiseen asuintilaan, Pikkumökkiin sekä Jaakolan Ateljeehen. Näihin kannattaa ehdottomasti poiketa, sillä Jaakolan luomisinto ei rajoittunut vain ulkoteoksiin. Ja kun on tarpeeksi hämmästellyt ja ihaillut Jaakolan tuotoksia, on alueella mahdollisuus nähdä muutakin taidetta. Kahvilassa on syyskuun alkuun saakka esillä Loimaan kamerat ry:n näyttely ja Patsaspuiston parkkipaikan vieressä sijaitsevassa Kuivurigalleriassa pääsee tutustumaan kolmen taiteilijan, Henri Ahtin, Markku Haanpään ja Aamu Tikkasen yhteisnäyttelyyn Suojiin hanen harmajan.

Alpo Jaakolan Patsaspuisto: Aura-Pirkkalantie 84. Aukioloajat kesällä 2018: ti-su 11-18, 26.8.2018 saakka.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.