Vinkit Turun Taiteiden yöhön 2018

Jokiranta Turussa

Turun Taiteiden yö järjestetään tänä vuonna torstaina 16. elokuuta 2018. Jo 29. kerran yhdeksi illaksi Turun kaupungin kadut täyttyvät kulttuurin- ja taiteennälkäisistä ihmisistä. Mihin kannattaa mennä? Mitä kannattaa tehdä? Koostin muutaman tärpin, nappaa ne talteen!

Teatteria

Perinteisesti Taiteiden yönä yleisö on saanut maistiaisia syksyllä ensi-iltansa saavista esityksistä. Näin on myös tänä vuonna monessa teatterissa. Jokirannan TEHDAS Teatterissa (Itäinen Rantakatu 64) pääsee kurkistamaan Buddhamindfuckin harjoituksiin 16.8.2018 klo 17–20. Nyrjähtäneeksi aikuisten saduksi kutsutun näytelmän on käsikirjoittanut Maiju Tainio, joka myös ohjaa teoksen.

Turun Kaupunginteatterilla (Itäinen Rantakatu 14) on Taiteiden yönä avoimet ovet. Illan aikana pääsee muun muassa kello 18.15 näkemään palasen syksyn ensi-illasta, Varissuo-musikaalista. Liput haettavissa ennakkoon Lippikseltä 13.8.

Åbo Svenska Teaterissa (Eerikinkatu 13) nähdään klassikkoromaani Kotiopettajattaren romaaniin pohjautuvan Jane Eyre -näytelmän harjoitukset kello 19 ja 20.15. Liput harjoituksiin voi hakea ennakkoon tiistaina 14.8. teatterin lippukassalta.

Tanssia ja performanssia

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo -museossa (Läntinen Rantakatu 13b) voi yhdistää museo- ja taidekokemuksen. 16.8.2019 kello 15–18 nähdään Taiteilijattaret – oodi näkymättömille naisille -tanssi-installaatio, joka on saanut inspiraationsa 1900-luvun alussa eläneiden naisten elämästä ja taiteesta.

Tanssiteatteri ERI (Yliopistonkatu 7) viettää syyskauden avajaisiaan. Otteita tulevasta Baila Afrika -kyläjuhlasta nähdään kello 17.30 ja 18.30. Tanssiteatterilla myös kirpputori.

Galleria Joellassa (Läntinen Rantakatu 21) on kello 19 Jani Petteri Virran performanssi.

Tanssistudio Flamassa (Linnankatu 84) nähdään Tanssia Taiteiden yössä kello 21 alkaen. Illan aikana luvassa muun muassa flamencoa, salsaa, bachataa, burleskia ja bollywoodia. Alkaakohan oma tanssijalka vipattamaan tanssiesityksiä katsellessa?

Musiikkia ja stand upia

Hansakorttelissa kuullaan jotain tavanomaisesta taustahälystä poikkeavaa. 16.8.2019 kello 17.30 ja 19.30 Turun filharmonisen orkesterin jousikvartetti soittaa kauppakeskuksen Hansatorilla kevyttä klassista ja tuttuja sävelmiä. Juha-Pekka Vikman & Katariina Taipale soittavat viulua, Ramona Wolin-Takala alttoviulua ja Eija Huhtala-Krapu selloa.

Yhdellä Turun kauneimmista paikoista, Makasiineilla, Luostarin Välikadulla on tarjolla Aninkaisten Sävelen iltakonsertti kello 20. Käynti Nunnankadun puolelta.

Yökerho Dynamon (Linnankatu 7) yläkerrassa kutkutellaan nauruhermoja, kun Secret Comedy Clubin lavalle pääsevät Heikki Vilja, Joonas Korhonen ja Ursula Helin kello 20 lähtien.

Käynnissä olevien Turun Musiikkijuhlien tunnelmallinen iltakonsertti pidetään Turun tuomiokirkossa (Tuomiokirkonkatu 1). Kello 22 saadaan kuulla Jazzia kynttilänvalossa. Esiintyjinä ovat Max De Aloe (kromaattinen huuliharppu ja efektit), Niklas Winter (kitara) ja Jesper Bodilsen (basso).

Museoissa

Monessa Turun museossa on erikoisohjelmaa, opastuksia ja ovet avoinna yömyöhään. Aboa Vetus & Ars Nova (Itäinen Rantakatu 4–6) kutsuu yökyläilemään. Värikkääseen kesänäyttelyyn Maria Prymatšenkon satumainen maailma on opastuksia puolen tunnin välein 16.8.2018 kello 1923. Museossa on myös muuta ohjelmaa.

Ett Hem -kotimuseossa (Piispankatu 14) ollaan 1900-luvun alun tunnelmissa. Museo herää eri tavalla eloon, kun seinien ja esineistön lisäksi museossa on kello 18 lähtien tavattavissa talon entiset asukkaat herra ja rouva Jacobsson vieraineen. Museo on avoinna kello 22 saakka.

Puolalanmäellä, Turun taidemuseossa (Aurakatu 26) tanssahdellaan modernin lavatanssin merkeissä. Museon terassilla kello 1722 DJ Ruggero Gini ja DJ Ollimaine Jäbä soittavat tunnelmaan sopivaa musiikkia. Tanssistudio Flaman opettaja ohjaa sopiviin askelkuvioihin kello 17.30 ja 18.30. Illan aikana myös muuta ohjelmaa.

Wäinö Aaltosen museossa (Itäinen Rantakatu 38) heittäydytään diskon ja poptaiteen aikakauteen Simo Heleniuksen taiteesta inspiroituneena. Luvassa on muun muassa museodisko, joka on kello 21 alkaen. Teemapukeutuminen sallittua.

Kuvataidetta ja elokuvaa

Elokuvien ystäville voisi olla must-see tunnelmallinen ulkonäytös Turun Kirjakahvilan (Vanha Suurtori 3) sisäpihalla 16.8.2018. Victor Sjöströmin Ajomies-elokuva (1921) esitetään Brinkkalan pihalla Topias Tiheäsalon ja Lau Naun livesäestyksellä. Illan aikana myös DJ ja muuta elävää musiikkia.

Illan hämärtyessä vanhalla Kaasupallolla (Matruusinpolku 8) on esillä kaksi videoteosta. Kello 21–24 kuvataiteilija Mauri Kokkosen teokset ”Window of the Sun” ja ”Elements” näkyvät Kaasupalloon heijastettuna.

Lapsille

Lapsia ei Taiteiden yön ohjelmassa ole unohdettu. Vartiovuorella järjestetään 16.8.2018 kello 17–20 Perheiden Taiteiden Yö, jossa tekemistä ja nähtävää riittää. Taiteiden Ihmemaa -teemaisessa illassa nähdään muun muassa Turun Suzukikoulun konsertti sekä Turun Nuorelta Teatterilta pätkä syksyllä ensi-iltansa saavasta Notre Damen kellonsoittaja -näytelmästä. Puistossa on tarjolla esimerkiksi askartelua, keppihevostuunausta, kasvomaalausta sekä pikniköintiä.

Myös Turun kaupunginkirjaston Pääkirjastossa (Linnankatu 2) on ohjelmaa pikkuväelle. Lastenosasto Saagassa lauletaan kello 18 Täti Moonika ja pingviiniorkesterin kanssa.

Itse tehden

Illan aikana on myös mahdollisuus päästä käyttämään omaa luovuuttaan. Turun kaupunginkirjaston Pääkirjastolla on 16.8.2018 kello 17–20 Biisisanoittamo, jossa sanataiteilijoiden Veera Vähämaan ja Marko Laihisen ohjauksessa tehdään sanoituksia omasta kotikaupungista. Tekstillään voi osallistua valtakunnalliseen sanoituskilpailuun. Biisinsanoittamo Kirjastopihalla tai sateen sattuessa musiikkiosastolla.

Omia lavarunoustaitojaan pääsee testaamaan TkuÖpenMicissä Bar Ö:ssä (Linnankatu 7). Runoilijat Mika Kivelä ja Roxanna Fellman aloittavat illan. Lava on sen jälkeen vapaa, ja iltaa säestää Säkeet-orkesterin trio-versio.

Ostoksille

Viime vuoden tapaan Aurajokivarressa on Käsityömarkkinat. Markkinakojut sijoittuvat Läntiselle Rantakadulle Aurakadun ja Herrainpolun väliin.

Käsityömarkkinoilta sujahtaa kätevästi Kirjan talolle (Linnankatu 24), jossa on pop-up -kirjakauppa. Luvassa myös ohjelmaa 16.8.2018 kello 15:ta lähtien, esimerkiksi kaksi opastettua kävelykierrosta.

Samalla alueella on myös Galleria Joellan (Läntinen Rantakatu 21) grafiikan tori kello 16–20. Myynnissä on muun muassa Turun Taidegraafikoiden jäsenistön teoksia ja kortteja.

Turun kaupunginkirjaston Pääkirjaston (Linnankatu 2) poistokirjamarkkinat pidetään tuttuun tapaan Kirjastopihalla kello 16–19. Löydätkö poistomyynnistä kauan etsimäsi teoksen?

Kaupunkifestivaali Turbaani järjestetään tänä vuonna 15.–18.8.2018. Urbaani Levytori valtaa Vähätorin ympäristön 16.–18.8., joten myös Taiteiden yönä pääsee tekemään levylöytöjä.

Turun Taiteiden yö 16.8.2018. Tarkista aukioloajat ja mahdolliset pääsymaksut tapahtuman sivuilta.

2 vastausta artikkeliin “Vinkit Turun Taiteiden yöhön 2018”

  1. Kiitos hyvästä koosteesta ja mielenkiintoisista vinkeistä! Olen käynyt pari kertaa katsomassa tapahtuman sivuilla tarkemmin, mutta koska ohjelmaa on niin paljon, niin on vaikea löytää tai ainakaan muistaa niitä kiinnostavimpia juttuja. Ongelmana meinaa olla siis hukkuminen tapahtumien paljouteen, mutta tästä sai mukavasti poimittua omia suosikkeja teemojen mukaan 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi, Anne! Tosi kiva kuulla. Tänä vuonna Taiteiden yön ohjelma on tosi monipuolinen ja runsas. Jo yhdessä kohteessa voisi viettää vaikka koko illan. Kiva kun sait vinkkejä, ja hyvää Taiteiden yötä 😊

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.