Keskiaikaisia rakkauslauluja Turun musiikkijuhlilla

Omnia Vincit Amor -konsertti Turun musiikkijuhlilla

*Yhteistyössä Turun musiikkijuhlien kanssa

Lauantai alkoi osaltani poikkeuksellisesti: pääsin aikamatkalle keskiaikaan! Vuosisatojen taakse minut kuljetti osana Turun musiikkijuhlien ohjelmistoa oleva Omnia Vincit Amor -konsertti Pyhän hengen kappelissa. Konsertti oli kokoelma 1300-luvun rakkauslauluja, jotka meille upeasti esittivät Anneliina Koskinen ja Anna Edgren.

Keskiaikainen musiikki on minulle tuttua lähinnä Suurtorin markkinapäiviltä. Olinkin valinnut juuri tämän konsertin kaikista Turun musiikkijuhlien tapahtumista uteliaisuudesta. Millaisia olisivat keskiaikaiset rakkauslaulut? Kuinka musiikki on muuttunut aikojen saatossa? Ilokseni en joutunut etsimään vastauksia vain korvillani, vaan yleisölle oli koostettu kattava ohjelmalehtinen, joka avasi hyvin konsertin ja siinä esitettyjen kappaleiden ja niiden tekijöiden taustaa. Vaikka tekstin hoketukset ja synkoopit jäivät minulta ymmärtämättä, paikkasi  upeasti esitetty musiikki sen mitä jäi epäselväksi.

Entä millaista oli keskiaikainen musiikki? Musiikissa vaihtelivat soittimet: nokkahuilut, kellot, harppu ja itselleni tuntematon rebec. Koskisen ja Edgrenin äänet soivat kauniisti yhdessä ja loivat musiikillaan tilaan harmonisen tunnelman. Keskiajan italiaksi, ranskaksi ja englanniksi lauletut kappaleet etäännyttivät ja antoivat vierauden tunteen: silmät sulkiessani pystyin hyvin kuvittelemaan itseni keskelle yläluokkaisen isäntäväen kotikonserttia vuoteen 1399.

Pyhän hengen kappeli

Esityspaikkana oli tunnelmallinen Pyhän Hengen kappeli Vähätorin laidalla, Gasagranden talon kellarissa. Paikka oli täydellinen tila konsertille: tiivis ja harras. Kappelissa aika tuntui pysähtyneen. Ja kuten käsiohjelmasta opin, keskiaikaiset rakkauslaulut eivät kerro vain inhimillisestä maallisesta rakkaudesta, vaan osa niistä on myös hengellisiä lauluja. Hengellisissä lauluissa raamatun henkilöt ja tapahtumat ovat keskiössä, joten kirkollinen ympäristö oli kuin kirsikka kakun päällä.

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali – ensi vuonna tapahtuma juhlii 60. tapahtumavuottaan. Tapahtuman noviisina minulle tuli yllätyksenä sen monimuotoisuus. Ohjelmisto on musiikillisesti monipuolinen, tarjolla on niin barokkioopperaa, musiikki-improvisaatiota Ruissalon telakalla, jazzia, kotikonsertteja ja maailmakuuluja  kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä. Kaiken lisäksi esityspaikat ovat vaihtelevia: musiikkijuhlat ovat ihanasti vallanneet niin museot, konserttisalit kuin puistot ja yksityiskodit.

Lippujen hinnat vaihtelevat jo menneen avajaiskonsertin miltei sadasta eurosta ilmaisiin tilaisuuksiin, joten jokaiselle musiikin ystävälle löytyy varmasti jotain kukkarolle sopivaa. Osaan konserteista on lippuja vielä saatavilla, joten kannattaa suunnata Turun musiikkijuhlien sivustolle etsimään itselleen sopivaa avoimin mielin. Ehkä sinäkin pääset osaksi yhtä mielenkiintoista musiikkimatkaa kuin minä!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.