Ohoi – nykysirkusta näkyvissä! Circ2M tuo Nosturisirkuksen Turkuun

Marjut Circ2M Nosturisirkus -esityksessä, Kuva Pia Vainio
Kuva: Pia Vainio

Turun Telakkarannassa, Forum Marinumia vastapäätä tapahtuu kummia. Vanhaan nosturiin on kiivennyt kaksi haalariasuista henkilöä. Monenmoista köyttä ja karabiinia roikkuu metallirakenteista. Onko telakka palannut takaisin entiselle paikalleen? Rakennetaanko täällä jälleen laivoja?

Ei nyt sentään. Viimeisin tällä paikalla Turun Wärtsilän telakalla rakennettu laiva on matkustaja-autolautta m/s Rosella vuonna 1980. Kyse on nykysirkusduo Circ2M:n eli Marjut Hernesniemen ja Myrsky Röngän uudesta esityksestä Nosturisirkus. Kiehtovan vanhan nosturin ympärille rakennettu valloittavan letkeä esitys tarjoaa ilma-akrobatiaa tarinallisuudella höystettynä. Yleisö istuu penkeillä tai itse tuomillaan vilteillä ja retkituoleilla nosturin alla. Turvaväleistä ja yskimishygienista muistutetaan esityksen alussa, eikä ahtauden tuntua katsomossa ole. Aurajoki siintää takana museolaivoineen, ja vasemmalla alkaa Itämeri.

Telakkaranta Turussa

Circ2M-duon saumaton yhteistyö ja keskinäinen sanailu ja hupailu ovat loistavaa katsottavaa. Huumorin sävyttämien ilma-akrobatia- ja slapstick-numeroiden kyljessä kuulemme Turun telakan historiasta, merihistoriasta sekä Itämeren eliöistä. Tarinoissa on totta toinen puoli – tai vähän enemmänkin. Veikeän historiankerronnan ohessa hieman vakavampi muistutus Itämeren suojelun tärkeydestä on paikallaan.

Vanhaa telakan aikaista nosturia hyödynnetään esiintymisalustana kekseliäästi, ja köysien avulla tehdään jos jonkinlaista akrobatianumeroa välillä vastapainoa hyödyntäen. Köysiin kiivetään, niissä roikutaan ja niiden avulla tiputtaudutaan huimapäisesti alas maata kohti. Myös yleisö otetaan mukaan esitykseen rennolla tavalla. Koko perheen esitys tuntuu hurmaavan koko katsomon pienokaisista isovanhempiin saakka.

Näkymä Telakkarannalta Forum Marinumille

Yleisön lisäksi myös ympäristö otetaan hauskalla tavalla osaksi esitystä. Aurajokea pitkin ohi lipuvat asuntolaiva, huvivene, risteilyalus ja vesibussi. Rannalta toiselle puksuttaa m/s Pikkuföri. Hernesniemen ja Röngän sanailuun pääsevät mukaan esimerkiksi nosturin ohittava vesibussi ja kännykkää Pikkuförin pysäkillä räpläävät sivustakatsojat. Käytetty telakka- ja merenkulkutermistö tuo autenttisuuden tuntua. Esimerkiksi blosa, boforit, haveri, hiivari, jiirata, kapyysi, märssykori, paarlasti ja peti 4 tipahtelevat esiintyjien suusta kuin merenkulkijoilta tai sinikauluksilta konsanaan.

Jos esityksen jälkeen kutkuttaa tutustua tarkemmin telakka- ja merihistoriaan sekä vaikkapa erilaisiin solmutyyppeihin, kannattaa suunnata vastapäätä Forum Marinumiin. Se on kesäkautena auki päivittäin. M/s Pikkuförin kyytiin pääsee risteilemään maksutta tält pualt toiselle heinäkuussa 2020 päivittäin kello 12–18 sekä elokuun viikonloppuina.

Nosturisirkuksen esitykset 26.7.2020 saakka. Nosturi 55, Telakkaranta, Turku. Sateella ei esitystä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.