Poor Butterfly käynnisti vuoden 2021 TIP-Festin klassikkoa uudistaen

Kuvassa Erika Malkki ja Aino Lehtovaara Poor Butterfly -esityksessä, kuva: Arttu Lehtovaara
Kuva: Arttu Lehtovaara

*Lippu saatu Aura of Puppetsilta

”Welcome back” julistaa lavalla Aino Lehtovaaran hahmon pitelemä kyltti, kun astun Turun Kaupunginteatterin Sopukkaan. Kukkasin koristellun kyltin toivotus liittyy alkamaisillaan olevan Lehtovaara-Malkin Poor Butterfly -esitykseen, mutta viesti lämmittää minuakin. On ihanaa päästä jälleen nauttimaan kulttuurista!

Toivotuksen taustalla on tarina rakastettunsa paluuta odottavasta naisesta, Butterflystä (Erika Malkki) ja hänen palvelijattarestaan Suzukista (Aino Lehtovaara). Inspiraatiota on saatu Giacomo Puccinin oopperasta Madama Butterfly.

Esitys käynnisti nukketeatterifestivaali TIP-Fest 2021:n keskiviikkona 3. marraskuuta 2021. Tapahtumien keskiössä on rakkaudenkaipuunsa kanssa taisteleva Butterfly, joka kamppailee sydämensä oikkujen kanssa valkoisen morsiuspuvun tyrnyyri täristen. Hauska kohtaus on alkupuolen tanssi, jossa Butterflyn sormuskäsi kuljettaa liikettä oivaltavasti. Suzuki säestää tapahtumia livenä esittämillään lauluilla ja muulla äänimaisemalla rakentaen äänitasoja looppauksin eri kerroksiin. Lauluja kuuntelisi mielellään uudestaankin.

Palvelijan ja palvellun lisäksi näyttämölla nähdään myös henkiin herätettäviä esineitä. Malkki käsittelee ja nukettaa trikookuteesta tehtyä Butterflyn sydäntä ja mieskasvoista kirjontatyö-sulhoa kekseliäästi ja katsomossa naurahduksia hersyttäen. Välillä kontaktia otetaan suoraan yleisöön. Se ja katsomon osittainen valaiseminen hälventää rajaa esityksen ja katsomiskokemuksen välillä. Katsojasta tulee paikoin myös osallistuja.

Vaikka Poor Butterflyssä on inspiroiduttu kuuluisasta oopperasta, on tragedia vaihdettu tragikoomiikkaan. Lava-avioliiton, pettymysten ja tuloksettoman odottelun jälkeen on naisellisen voimaantumisen ja oman, itsenäisen paikkansa löytämisen aika. Esityksen viimeinen laulu, Ilolaulu, alleviivaa tätä teoksen tyyliin sopien. ”Siis eteenpäin!”

Turku International Puppetry Festival TIP-Fest 2021 on käynnissä 3.–7. marraskuuta 2021. Lisätiedot ja liput löydät täältä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.