Aurinkobaletin Illallisvieraita-teos kattaa kauhukuvaston ja pop-viittaukset juhlaksi elämälle

Kuvassa Linda Björkqvist ja Come Calmelet-Pyykkö Aurinkobaletin Illallisvieraita-esityksessä Turussa
Kuva: Jussi Virkkumaa

*Kaupallinen yhteistyö Aurinkobaletin kanssa

Seurueiden iloinen puheensorina ja ensi-illan kunniaksi kohotettujen kuohuviinilasien kilinä alkaa vaimeta, kun Aurinkobaletin Illallisvieraita-tanssiteoksen yleisö toivotetaan tervetulleiksi katsomoon. Astun muiden mukana saliin, ja katseeni osuu näyttämön oikealla puolella seisovaan hahmoon. Tyylikkääseen frakkiin ja valkoiseen rusettiin sonnustautunut hovimestari (Côme Calmelet-Pyykkö) seisoo raskaiden, punaisten samettiverhojen edessä.

Samettiverhot rajaavat näyttämön oikealta sekä takaa. Vasemmalle puolelle on puolestaan katettu juhlavasti pitkä pöytä kolmelle. Hovimestari toimii illan seremoniamestarina johdattaen katsojat englanniksi illan antiin. ”Mikä on elämän tarkoitus? Mitä oikeastaan etsimme ja saavutammeko siihen yhteyden? Missä kulkee raja näkyvän ja yliluonnollisen maailman välillä?” kysytään teoksen esittelytekstissä. Esimerkiksi tätä kaikkea ilta tulisi käsittelemään.

Hovimestari sytyttää isojen, näyttävien pöytäkynttelikköjen kynttilät. Pöydän ääreen kokoontuvat kolme muuta juhlapukuista hahmoa (Linda Björkqvist, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki). Ja sitten mikään ei menekään kuin tavallisilla, fiineillä illalliskutsuilla. Seuraa kummallinen, hullunkurinen ja jollain tapaa kieroutunut illalliskattaus, jonka lomassa kommunikoidaan oudolla, tunnistamattomalla kielellä, tanssitaan yksin ja yhdessä ja otetaan yhteys rajan toiselle puolen.

Kuvassa vasemmalta: Linda Björkqvist, Patrick Di Quirico, Come Calmelet-Pyykkö ja Elina Raiskinmäki. Kuva: Jussi Virkkumaa
Kuvassa vasemmalta: Linda Björkqvist, Patrick Di Quirico, Côme Calmelet-Pyykkö ja Elina Raiskinmäki. Kuva: Jussi Virkkumaa

Illallisvieraita on tanssitaiteilija ja koreografi Jyrki Karttusen ensimmäinen koreografia 40-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Aurinkobaletille. Seuraan esitystä uteliaana, mutta paikoin hämmentyneenä. En osaa ennakoida mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu. Ai tällaistako? Tällaistakin! Teos vilisee viittauksia populaarikulttuuriin. Paljon flirttaillaan kauhukuvastolle, kaamosajan pimeyteen sopien.

Esityksessä pääasiassa käytetty ei-mikään-kieli alleviivaa merkityksien häilyvyyttä ja tulkinnanvaraisuutta. Katsomiskokemus on kuitenkin aina uniikki, kunkin katsojan oma, vaikkakin muun katsomon kanssa jaettu hetki tämän teoksen parissa.

Kotimatkalla jammailen sattumalta radiosta tulevan Celebration-laulun tahdissa. Illallisvieraita toi kaikessa hupsuudessaan hauskan, hyvän olon tuohon marraskuiseen iltaan. Pienet jamit siis sille ja elämän ei-niin-vakavuudelle.

Esitykset 11.12.2021 saakka. Ikäsuositus 12+. Aurinkobaletti, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, Turku.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.