Luonnon rauhaa ja kauneutta melontaretkellä Tourujoella

Tavinsulan kanootteja, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

*Kaupallinen yhteistyö Visit Jyväskylän kanssa

Rakastan matkailua. On kutkuttavaa valita eri kohteiden välillä ja miettiä mitä kaikkea siellä tekisikään. Olen alkanut suosia kotimaan matkailua ja lähimatkailua. Lähelle matkustaminen on nopeaa, sujuvaa ja ekologista.

Saatoinkin hieman innostua, kun Visit Jyväskylä kutsui blogimme toukokuiselle IhanNaiset-bloggaajamatkalle Jyväskylän seudulle. Vaikka eri majapaikkojen ja matkareittien vertailu ja matkaohjelman teko on usein mukavaa, on välillä kiva saada valmis ohjelma käteen. Minun tarvitsi vain raivata kalenteristani tilaa ja ostaa junalippu Keski-Suomeen. Sitten käynnistyi IhanNaisten hyvinvointia, herkuttelua ja rentoutumista sisältävä viikonloppu kera Minnean muruja -blogin Minnean, Ready, Steady, Flow -blogin Emmin sekä Optimismia ja energiaa -blogin Katjan.

Tavinsulan toimipiste Kivelänrannassa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Ensimmäiseksi haluan kertoa luontomatkailuelämyksestäni Jyväskylän Tuomio- ja Palokkajärvillä sekä Tourujoella. Matkamme toisena päivänä, lauantaina, suuntaamme entiselle Tuomiojärven leirintäalueelle Kivelänrantaan. Siellä meitä odottaa luontoelämysyritys Tavinsulan omistaja Béla Pavelka valmiina opastamaan melonnan saloihin. Aiemmasta melontakokemuksestani on paljon aikaa, ja hieman jännittää osaanko hallita isoa kanoottia. Jännittäminen on kuitenkin turhaa, sillä Béla opastaa välineiden valinnassa sekä niiden käytössä.

Tavinsulasta saa vuokralle kaiken melontaan tarvittavan. Sään mukainen pukeutuminen toki tarvitsee itse hoitaa. Olen varustautunut toukokuiseen noin kymmenasteiseen säähän vettähylkivällä takilla, ulkohousuilla, hupparilla, pipolla, hanskoilla, villasukilla ja kumisaappailla. Valitsemme kaikille sopivan kokoiset pelastusliivit, hiilikuitumelat ja mieluisat kulkupelit alle. Valintani on kahden hengen puusta ja hiilikuidusta tehty intiaanikanootti. Olen onnekas ja saan melontaparikseni oppaamme Bélan.

Kanoottien lisäksi Tavinsulasta saa sulan veden aikaan vuokrata kajakkeja ja SUP-lautoja. Omatoimisen melonnan ja suppailun lisäksi tarjolla on myös muun muassa opastettuja retkiä muutamasta tunnista monen päivän retkiin yöpymisineen sekä kursseja.

Tavinsulan toimipiste Kivelänrannassa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Tavinsulan kanootteja, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Meloja Tavinsulan toimipisteellä, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Pelastusliivejä Tavinsulan toimipisteellä, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Lähdemme kanootteinemme ja kajakkeinemme Tourujoelle. Retkemme vaikein osuus minulle taitaa olla, kun astun laiturilta melontaparini avustuksella kanoottiimme. Siihen astuminen ja sen puu-kangaspenkille istahtaminen sujuu kuitenkin hyvin, ja muistan Bélan neuvoman ergonomisen melonta-asennonkin. Jalat kannattaa olla ristissä penkin alla tai kokonaan suorina edessä sekä selkä suorana. Kanootin satulavyöpenkki muistuttaa muuten aika tavalla arkkitehti Alvar Aallon kuuluisia satulavyötuoleja kuinka sopivaa, ollaanhan Alvar Aalto -kaupungissa!

Reittimme lähtee Tuomiojärveltä, josta melomme rantoja pitkin Palokkajärven kautta Tourujoelle. Jo aivan alussa bongaan Tuomiojärveltä silkkiuikun ja saankin Bélalta kuulla järvellä asustavan myös muun muassa tikan, kuikan ja sinisorsan. Tourujoen kohdalla hän mainitsee ohimennen nähneensä rantakaislikossa saukkoja – voinette arvata miten loppumelonnan ajan vahtaan kaislikkoa saukkojen varalta. Yhtäkään en näe, mutta upeassa paikassa kyllä asuvat!

Tourujoen melontaretki. Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Upea on melontareittimmekin. Rantoja myöden mennessä oloni on koko ajan turvallinen ja tuntuu, että hallitsen isoa kanoottia ihan hyvin. Sateisesta kelistä huolimatta vaikuttaa, että kovin suuria virtauksia ei tällä hetkellä vesissä ole. Alitamme muutamia siltoja. Niiden alla on mukavaa pitää hetken sadetta ja katsella ympärilleen. Silloilla jylisee ylitse autot, jotka tuovat urbaania vastapainoa veden päällä lipuvaan kanoottiin, aaltojen liplatukseen ja tuulen suhinaan.

Vaikuttavin osuus reitissä on minulle ennestään tuntematon Tourujoki, jonka rannoilla on Kankaan entiselle paperitehtaalle kuuluneita rakennuksia. Johtajien talojen vanhat joen rannalla olevat uimahuoneet ovat kukin enemmän ja vähemmän sympaattisesti vinksallaan. Kaunista ajallista kerroksellisuutta! Tourujoella ohitamme myös Koskenharjun pesäpallokentän. Tiesitkö, että pesäpallon on keksinyt jyväskyläläinen Lauri ”Tahko” Pihkala?

Jos innostuit melontaretkestä ja olet Jyväskylän suunnalla, kurkkaahan Tavinsulan IhanNaisten-tarjoukset ryhmille.

Tavinsulka, Taulumäentie 47, Jyväskylä.

Lue myös Täydellinen rentoutuminen Original Sokos Hotel Alexandrassa, Kasvissyöjän herkkuhetket ravintola Pöllöwaarissa ja Makoisat unet ja herkullinen aamiainen Hotelli Versossa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.