Pihaloistoa ja puutaloidylliä avoimin ovin ympäri Etelä-Suomen

Piharakennus Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa, Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Kiemurtelevia hiekkakujia, kukoistavia perennoja, satoa notkuvia hedelmäpuita ja huolella vaalittuja rakennuksia. Jos kiinnostaisi päästä kurkistamaan erilaisiin puutalopihoihin, tarjoutuu siihen mahdollisuus esimerkiksi avointen ovien päivissä. Pääasiassa aktiivisten yhdistysten järjestämiä avointen ovien, pihojen sekä kirpputoripäivien tapahtumia on tänä kesänä ympäri Etelä-Suomea. Poimi vinkit talteen!

Turun naapurissa vanhan Littoisten verkatehtaan ympäristö kutsuu käymään lauantaina 19.5.2018. 1820-luvulla perustetun vanhaan tehtaan tarina päättyi Littoisissa vuonna 1968, mutta alueen puutaloasutus saatiin säilytettyä lähes kokonaisuudessaan. Museovirasto on määritellyt tehtaan ja Kotimäen alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävä Littoisten lumoavat pihat -tapahtumassa alueen pihoilla pääsee kiertelemään klo 12–16. Monessa pihassa on kirppis- ja kahvilamyyntiä. Saadaanpa tapahtumassa nauttia myös elävästä musiikista sekä Verkalenkki-opastuskierroksesta klo 13.30. Katso mukana olevat pihat täältä.

Kupittaan siirtolapuutarha on hieman toisenlainen puutaloalue Turun keskustan tuntumassa. Tässä siirtolapuutarhaidyllissä pidetään lauantaina 19.5.2018 Ravintolapäivän Kuppis-kaffila klo 1215. Lauantaina 26.5. puutarhassa osallistutaan Siivouspäivä-kirpputoritapahtumaan klo 1216, jolloin myös kahvila on avoinna. Oletko vielä uskaltautunut porttien sisäpuolelle ihastelemaan aluetta? Nyt siihen on hyvä mahdollisuus! Täältä voit lukea millaista puutarhassa oli viime kesänä.

Loviisassa, Uudellamaalla Avoimet Puutarhat -tapahtuma järjestetään monena kesän viikonloppuna toukokuusta heinäkuuhun. Kaupungin keskustassa ja ympäristössä 18:ta puutarhaan pääsee vierailulle 27.5., 3.6., 10.6., 30.6.–1.7. sekä 7.–8.7.2018, jolloin vietetään  Ruusuja ja Puutarhoja -tapahtumaa. Luvassa on myös puutarha-aiheisia luentoja. Kurkistin jo hieman millaisia puutarhaunelmia on luvassa katso ja ihastu sinäkin kotisivuilla.

Pohjanmaalla, Kristiinankaupungissa puutalopihakierros on mahdollista 16.–17.6.2018. Avoimet Portit -kulttuuritapahtumassa asukkaat avaavat pihansa ja puutarhansa kävijöille jo tuttuun tapaan. Kaupungin idylliset kadut, kujat ja talot hurmaavat varmasti kävijän. Facebook-tapahtuman löydät täältä. Tapahtumaan on pääsymaksu.

Kyl Raum o ain Raum voi tuumata kierrellessään tunnelmallisessa Vanhassa Raumassa27.6.–30.7.2018 Rauman oppaat järjestävät kävelykierroksia upeiden vanhojen puutalojen ja mukulakivikatujen Vanhaan Raumaan. Valitsisinko tavallisen, rooliopastuksen vai kesälauantaisen non-stop -kierroksen? Pitsiviikolla 21.7.–29.7.2018 lapsille on tarjolla hauskoja seikkailuretkiä puutalokaupunginosassa. Pitsiviikon aikana järjestettäneen myös Vanhan Rauman pihakirppikset ja avoimet pihat -tapahtuma, jossa jopa noin 40 pihaa on ollut avoinna vierailijoille ja kirppislöytöjen etsijöille.

1.7.2018 vietetään valtakunnallista Avoimet puutarhat -tapahtumaa. Kurkista lähialueellasi mukana olevat puutarhat ja lähde tutustumaan tai tee maakuntamatka kiinnostavaan kohteeseen alkavan heinäkuun kunniaksi!

Karis – Suomen Paris -tapahtuma pidetään elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 4.–5.8.2018. Raaseporissa, Uudellamaalla. Lauantaina 4.8. Karjaan keskusta-alueen yksityiskodit ja julkiset kohteet avaavat ovensa vierailijoille. Sunnuntaina 5.8. on luvassa Billnäsin ruukkialue ympäristöineen. Luvassa on esimerkiksi vanhoja puutaloja, huviloita, funkiskoteja, kesäisiä puutarhoja sekä ohjelmaa. ”P.S. Tänne pääsee myös junalla. Du kan också ta tåget.” muistutetaan tapahtuman kotisivuilla. Tähän mennessä ilmoittautuneita kohteita on jo 28!

Portsan Pihamarkkinat Turun Port Arthurin puutalokaupunginosassa on tapahtuma, jota monet paikalliset odottavat. Tänä vuonna se järjestetään 12.8.2018. 1970-luvun purkuvimmalta täpärästi säästynyt, pääasiassa 1900-luvun alussa rakennettu vanha työläiskaupunginosa muodostuu suljetuista puutalokortteleista. Pihamarkkinoilla onkin oiva tilaisuus päästä kurkistamaan vehreille ja keskenään hyvinkin erilaisille pihoille. Portsa ja arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Mikaelin kirkko muodostavat yhdessä valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön.

Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtuma on tänä vuonna tauolla. Tapahtuma järjestettäneen taas loppukesästä 2019. Katso myös vinkit Turun puutaloalueiden toukokuisiin kirppispäiviin täältä.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.