Turun päivä 2019

Turun päivän 2019 menovinkit. Kuva: Arjen pilkahduksia -blogi, luvaton käyttö kielletty

Turun omaa kotiseutupäivää Turun päivää vietetään jälleen sunnuntaina 15.9.2019. Rakas kotikaupunkimme on täynnä ohjelmaa aamusta iltaan. Turun päivän aattonakin ohjelmaa riittää. Aaton 14.9.2019 ohjelman löydät täältä. Mihin sitä sitten kannattaisi suunnata? Kurkkaahan muutama tärppi alta ja lähde nauttimaan Turun päivän riennoista!

Musiikkia ja esittävää taidetta

Nauruhermoja kutkuttavaa hassuttelua pääsee katsomaa stand up -maistiaisissa Turun Kaupunginteatterilla (Itäinen Rantakatu 14) 15.9.2019 kello 12.00−17.00. Kello 13 starttaa ensimmäinen vajaa puolituntinen show, kun Mikko Vaismaa valtaa lavan. Tapahtuma on maksuton ja K-16.

Turun Kaupunginkirjaston Pääkirjastossa (Linnankatu 2) on tarjolla tietoa ja sulosäveliä Turun päivän tapahtumassa. Tunnetko jo kansallisen kaupunginpuiston käsitteen? Kello 12.30 Studiossa näytetään Antero Lynnen videodokumentti Herkkujen helminauha – Turun kansallinen kaupunkipuisto, jossa siihen pääsee tutustumaan paremmin. Kello 15 Tieto-osastolla kuullaan Terveisiä Turusta! – Kaj Chydeniuksen lauluja -konsertti, jossa esiintyvät Kaj Chydenius, Dick Holmström ja Elina Partanen.

Piispankadun betonihelmeen Sibelius-museoon (Piispankatu 17) on juhlapäivän kunniaksi vapaa pääsy. Myös musiikkia on luvassa. Kello 12 esiintyy Sigynella-kuoro Terhi Lehtovaaran johtamana. Marianne Maansin ja Marja Puurtisen Varsinais-Suomen kansanmusiikkiperinteestä inspiroitunut Soi torpat ja salongit -konsertti puolestaan on kello 14. Vapaa pääsy.

Sataman suunnalla Turun linnassa (Linnankatu 80) kuullaan kaksi eri konserttia. Kello 15 esiintyy SenioriKulkuset Turun linnan kirkossa aloittaen Musiikkia ja runoa -konserttisarjan. Konsertti on maksuton. Samaan aikaan, kello 15 toisaalla linnassa Turun filharmoninen orkesteri TFO esittää kamarimusiikkia. Romanttinen iltapäivä -konsertissa kuullaan Johannes Brahmsin Käyrätorvitrio Es-duuri op. 40 ja Franz Schubertin Forellikvintetto. Lipputiedot täällä. Mikä upea miljöö musiikkinautintoon!

25. Tehdasfestivaali Manifestin päättää Turun päivänä kello 19 starttaava Manifesti 25 -gaala Manilla-teatterissa (Itäinen Rantakatu 64). Monitaidetapahtuman päätösgaalassa esiintyvät muun muassa Jorma Uotinen, Circo Aereo, Aurinkobaletti sekä Timo Väntsi & Kari Mäkiranta. Lisätiedot ja liput täältä.

Museoita, taidetta ja arkkitehtuuria

Nykytaidetta ja vanhaa Turkua esittelevään Aboa Vetus & Ars Novaan (Itäinen Rantakatu 4–6) on juhlapäivän kunniaksi vapaa pääsy. Aboa Vetuksen puolella esillä on Aboa Vetus – vanha Turku ja Luutarha-näyttelyt. Yläkerroksissa pääsee puolestaan katsomaan 3.11.2019 päättyvää Saara Ekströmin AMNION-näyttelyä sekä 13.9.2019 avautunutta Vuoden nuori taiteilija 2019:ta Nastja Säde Rönkön näyttelyä for your charred bones and restless soul. Näyttelyihin pääsee tutustumaan oppaan kera kello 11.30 (mukaan mahtuu 60 ensimmäistä). Museon sisäpihalla kello 1114 arkeologi esittelee kaivausta. Lue Johannan teksti Luutarha-näyttelystä.

Oletko aina miettinyt mikä se kaunis, vaalea rakennus on Yliopistonkadulla hotellin takana? Se on Frithiof Strandellin suunnittelema Betel-kirkko (Yliopistonkatu 29a), jonne on avoimet ovet kello 15–21. Mikset menisi tutustumaan!

Hämärtyvässä illassa voi ihailla Turku Energian ympäristötaideteoksia. Kuvataiteilija Mauri Kososen Kaasukellonaukiolle (Matruusinpolku 8), Artukaisten lämpölaitokselle (Messukentänkatu) ja Härkämäen lämpölaitokselle (Väinölänkatu) suunnittelemat teokset valaistaan kello 21.00−24.00.

Turun taidemuseossa (Aurakatu 26) kauniin Puolalanmäen päällä pääsee taiteennälkäinen nautiskelemaan. Viimeistä päivää 15.9.2019 on esillä Imogen Cunninghamin näyttely, Studion Jenni Yppärilän näyttely Kauan eläköön sekä Pimiössä Anssi Kasitonnin näyttely. Pääsylipun hinnalla tarjolla on opastuksia kello 13 ja 14 suomeksi ja kello 15 ruotsiksi. Pääsymaksu.

Taidekahvit-verkoston järjestämä Vallaton taiteenkumous pidetään Turun Taidehallilla (Vanha Suurtori 5) kello 13–17. Jo toista kertaa järjestettävään, alueen taidekenttää esittelevään maksuttomaan tapahtumaan kannattaa piipahtaa! Taidemaistiaisista voi nauttia myös Brinkkalan pihan ja Vanhan suurtorin ulkoilmalavoilla.

Opastuksia ja luentoja

Turun toinen linna, Kakola (Graniittilinnankatu 2), on Turun päivänä 15.9.2019 avoinna yleisölle kello 12−18. Avoinna ovat niin ravintola, panimo, kahvipaahtimo kuin sisäpihan pop up -pullakoju. Pääseepä vierailija kurkistamaan myös vanhaan vankilaan valmistuvaan asuntoon. Kello 12.00−17.00 Lohrmanninaukiolta starttaa tasatunnein parikymmenen minuutin kestoiset Kakolan suljetun osaston tarinoita -kierrokset Anu Salmisen vetäminä. Tapahtuma on maksuton.

Sairaalarakennusten historiaan tutustuttava Kiinamyllynmäen historiallinen kävelykierros starttaa kello 11 Turun lasarettimuseolta (Kiinamyllynkatu 4−8). Lääketieteen ja TYKSin historiaa esittelevä Turun lasarettimuseo on avoinna kello 12−16. Tapahtuma on maksuton.

Turku-tietouttaan voi testata Pienessä Kirjapuodissa (Yliopistonkatu 28) Nähdään, Vi ses täl puol jokke -pelin tietovisan merkeissä kello 13. Kello 14 Jesper Von Hertzen kertoo suunnittelemastaan pelistä. Kolmelta puolestaan Kristiina Elo ja Veepee Lehto kertovat kirjastaan Putosik Akrikola Aurajokke?.

Kiinnostaako kierros Suomen vanhimmassa teatteritalossa? Åbo Svenska Teater (Eerikinkatu 13) avaa jälleen ovensa vierailijoille opastettujen kierrosten merkeissä. Opastus järjestetään kello 12 ja 16 suomeksi ja kello 14 ruotsiksi. Lippu- ja ilmoittautumistiedot täällä. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Itse tehden

Turun päivänä Iso-Puolalassa (Puolalanpuisto 7) muistellaan menneitä 15.9.2019 kello 11-16. Ihastuttavien vanhojen puutalojen suojissa on syntynyt monta muistoa: mene kertomaan omasi! Myös teemapuoti Iso-Puolalan Vintti on avoinna. Ihanasta Iso-Puolalasta voit lukea blogistamme täällä ja täällä.

Turun kaupungin uimalaitoksiin pääsee polskimaan päivän kunniaksi kaksi yhden hinnalla. Onko valintasi Petreliuksen uimahalli (Ruiskatu 2), Samppalinnan maauimala (Volter Kilven katu 2) vai Impivaaran uimahalli (Uimahallinpolku 4)? Samppis on avoinna sunnuntaina viimeistä päivää tänä vuonna. Tarkista tarkemmat aukioloajat uimaloiden sivuilta.

Mikäli mielit mielummin uiskentelemaan mereen, on Ruissalon Kylpylässä (Ruissalon puistotie 640) liput puoleen hintaan. Allasosaston lisäksi kävijä voi pulahtaa raikkaaseen meriveteen kylpylän laiturilta.

Koko perheelle

Halistenkoskella Aurajoen opastuskeskus Myllärintalolla (Valkkimyllynkuja 2) ja Halistenkosken ympäristössä vietetään koko perheen luonto- ja ympäristöaiheista tapahtumaa 15.9.2019 kello 12.00−15.00. Esimerkiksi kello 12 ja 14 pääsee opastetulle kulttuurikävelylle Virnamäelle ja kello 12−14 opastetaan melonnan saloihin.

Merikeskus Forum Marinum (Linnankatu 72) on mukana Turun päivässä monipuolisella ohjelmistolla. Huvittaisiko leikkiä lasten ikiomassa Tyrskynmyrskyn-merimuseossa tai selvittää laivakoira Axelin puuhatehtäviä? Haluaisiko seurueen isompi väki tutustua putputtaviin maamoottoreihin tai vanhoihin autoihin? Tätä kaikkea ja paljon muuta on tarjolla Forum Marinumissa. Pääsyliput museonäyttelyihin ja museolaivoihin erikoishintaan. Tarkasta ohjelmakohtaiset aukioloajat täältä.

Mikäli tekisi mieli laineille, pääsee risteilemään Turusta Åboon ja takaisin sympaattisen M/S Pikkuförin kyydissä. Turun päivän kunniaksi vanha Wärtsilän telakan henkilöstönkuljetuslautta liikennöi fregatti Suomen Joutsenen perästä Telakkarantaan ja takaisin kello 14−20. Aiemmin päivällä, kello 12 ja 13, puolestaan jokilautta Pikkuförillä on kaksi opastettua ja maksutonta jokiristeilyä Aurajoen laivat -teemalla.

Turun kaupungin museoissa on Turun päivän kunniaksi vapaa pääsy. Koko perhettä voisi kiinnostaa esimerkiksi idyllinen Kuralan Kylämäki (Jaanintie 45). Kuralassa jatkuu noin tuhannen vuoden takaisiin arjen selviytymistaitoihin paneutuva Esihistoria esille -tapahtuma vielä viikonlopun 14.−15.9.2019. Kuka uskaltaa olla eturivissä jousiammuntanäytöksessä?

Musiikkia, tanssiesityksiä ja keskusteluja on luvassa Mahdollisuuksien torilla Vanhalla Suurtorilla (Vanha Suurtori 3) kello 13–17. Mukana on noin viisikymmentä eri järjestöä ja organisaatiota. Miltä näyttää japanilainen miekkailu kendo? Entä nuorten akrobaattien esitys? Menkäähän ottamaan selvää. Turkuseura julkistaa tapahtumassa myös uudet Turun Flikan ja Pojan.

Turun päivä 15.9.2019. Perinteinen ilotulitus kello 21 Samppalinnanmäeltä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.