Kesän 2021 menovinkit Turun seudulle

Katunäkymää Turun hovioikeuden vieressä Turun tuomiokirkkoa kohti

Kesä on täällä! Pelkkää lokkien kaarron katsomista ei sen tarvitse olla, vaan Turussa ja ympäristökunnissa järjestetään myös kesällä 2021 kivasti erilaisia tapahtumia. Kurkkaahan vinkkimme! Tapahtuman toteutuminen ja mahdolliset muutokset  sekä aukioloajat kannattaa varmistaa tapahtumanjärjestäjältä.

Kesäteatteriin

  • Naantalissa nähdään tänä kesänä peribrittiläinen dekkarikomedia 39 askelta. Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotannon tarina sijoittuu Englannin ylämaille, ja vauhtia ja vaihtuvia tilanteita ei Mikko Koukin ohjauksessa puuttune. Esitykset 14. elokuuta 2021 saakka.
  • Ruissalon Kesäteatterissa Kansanpuiston paviljongissa nähdään ja kuullaan peräti kahden tunnetun artistin tarina ja lauluja. Badding-musikaali Paratiisin ensi-ilta on 22. heinäkuuta ja esityksiä on 12.8.2021 saakka. Juice Leskisestä kertovaa musikaalia Viidestoista Yö esitetään 20.7.–15.8.2021.
  • Upeassa kulttuurimaisemassa Liedon Vanhalinnassa nähdään tänä kesänä Turun ylioppilasteatterin näytelmä Kellokosken prinsessa. Alina Kilpisen ohjaaman ja käsikirjoittaman näytelmän kantaesitys on Kartanoravintolan vintillä 15.7.2021, ja esityksiä on 22. elokuuta saakka. Liput ovat myynnissä! Teatterivierailulla kannattaa myös vierailla kesäkautensa avanneessa Liedon Vanhalinna -museossa.
  • Monitaiteista Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna hybriditapahtumana 14.–18. heinäkuuta 2021. Pyhä-teemaisella viikolla nähdään asiantuntijoiden luennot pääasiassa etänä verkossa sekä erilaisia teatteriesityksiä Kustavin upeissa miljöissä. Liput ja lisätiedot täältä.

Taiteen äärelle

  • Makasiini Contemporary -galleriassa on esillä muutama vuosi sitten WAMissa hurmanneen Jacob Hashimoton värikylläisiä ja yksityiskohtaisia töitä. Works-näyttely on 15. elokuuta 2021 saakka.
  • Turun linnassa pääsee uppoutumaan toukokuuhun 2022 saakka katoavan kauneuden ja turhuuden saloihin Vanitas-näyttelyssä. Isossa linnantuvassa kävijä tutustutetaan esine- ja taidekokoelmien poimintojen myötä 1600-luvulla huippukauttaan eläneeseen suuntaukseen, jossa ei krumeluuria, kultaa ja kuihtuvia kukkia puutu. Näyttely on maustettu nykyrunoilijoiden teemaan kirjoitetuilla runoilla.
  • Puolalanmäen päällä sijaitsevassa Turun taidemuseossa avautuu perjantaina 11. kesäkuuta 2021 näyttely Michael Schilkin feat. Lotta Mattila. Museon alakerrassa esillä oleva kokonaisuus yhdistelee keraamisia eläinveistoksia sekä niiden elinympäristöjä. Kurkkaa samalla myös Maria Stereon näyttely Suloinen melankolia Studiossa ja Marco A. Castillon Generación-videoteos Pimiössä. Kaikki näyttelyt ovat avoinna 12.9.2021 saakka.
  • Anu Pentikin keramiikasta ja puusta koostuvia installaatioita pääsee ihastelemaan tänä kesänä WAM Turun kaupungin taidemuseossa. Alussa oli siemen -näyttely on esillä 19. syyskuuta 2021 saakka.

Livemusiikin sävelin

  • Uusi Archipelago Sea Jazz -festivaalisarja tuo jazzin sulosäveliä neljään Saaristomeren lokaatioon. 9.–11. heinäkuuta 2021 on Taalintehtaan ruukkimiljöössä Kemiönsaaressa koko perheen Baltic Jazz. Heinäkuun puolivälissä 20.–25.7.2021 Paraisten Korppoosta kajahtaa Korpo Sea Jazzin myötä. Ruissalon Telakan idyllisessä miljöössä jammaillaan Turku Sea Jazzin merkeissä 30.–31.7.2021. Festarisarja päättyy Ahvenanmaan puolelle Maarianhaminaan Åland Sea Jazzeille 6.–7. elokuuta 2021. Liput ja lisätiedot tapahtumanjärjestäjien sivuilta.
  • Myös uusi minifestivaali LieveILMIÖ Rettig tuo elävän musiikin sekä monitaiteen jälleen Turun Vanhaankaupunkiin. Rettigin tupakkatehtaan sisäpihalla Vanhan Suurtorin vieressä 15.–18.7.2021 järjestettävän, festivaalien ja pihajuhlien yhdistelmäksi kuvatun tapahtumat liput ovat nyt myynnissä! Sunnuntaina 18.7. on ilmaispäivä ja luvassa on ohjelmaa koko perheelle. Sunnuntaita lukuunottamatta tapahtuma on K18.
  • Korvat hörölle: Turun Kesäteatteri Vartiovuorella kajauttaa kesällä 2021 ilmoille ennenkuulemattoman tenorin, a cappella -laulun sekä herkkää tulkintaa Vartiovuori Open Stage -yhteistyön myötä. Jarkko Ahola ottaa lavan haltuunsa 13. elokuuta 2021. Elokuun 20. päivä 2021 luvassa on Club For Five – Songs of Kirka, ja 21.8.2021 teatterilla nähdään Ismo Alanko Yksin -konsertti. Lisä- ja lipputiedot järjestäjän sivuilta.

Kauneutta ja kaupunkia

  • Toinen toistaan ihastuttavampia pihoja ja puutarhoja pääsee kiertelemään Avoimet puutarhat -tapahtumassa sunnuntaina 20. kesäkuuta 2021 kello 12–17. Puutarhahausta löydät kätevästi mukana olevat julkiset ja yksityiset, vain tapahtuman aikana vieraille avoinna olevat kohteet. Turussa mukana on esimerkiksi iki-ihana Kupittaan siirtolapuutarha.
  • Forum Marinumin edustalla oleva merellinen Kesätori tarjoaa tekemistä, saaristomatkailuideoita ja lähituotteita 8. elokuuta 2021 saakka.  Torikäyntiin voi yhdistää näppärästi esimerkiksi vierailun Forum Marinumin vaihtuvassa, saariston luontoa ja elämää käsittelevässä 40 000 + -näyttelyssä tahi kesäisin yleisölle avoinna olevalla fregatti Suomen Joutsenella. Museolaivalla on myös esillä KONSTa – Turun Seudun Kuvataidekoulun oppilastyönäyttely Merillä.
  • Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola alkaa avautua entistä paremmin yleisölle vasta perustetun Paimion parantola -säätiön myötä. Tutustumiskierrosten ja Magni Mundin vetämien opastuskierrosten (molempiin pääsymaksu ja ennakkovaraus) lisäksi alueeseen voi tutustua esimerkiksi omatoimisesti 2,2 km pitkällä, opastetulla Parantolan polku -reitillä, joka lähtee entiseltä ylilääkärin asunnolta. Paimion parantola on avoinna 18.6.2021 lähtien tiistaista sunnuntaihin kello 11–18. Täältä voi lukea viimesyksyisestä vierailustani.

Virkistävää juomaa ja suupalaa

  • Kotimaista muotoilua lehtipuiden ja Turun tuomiokirkon katveessa tarjoaa Design Sundays -myyjäiset 20. kesäkuuta, 18. heinäkuuta ja 1. elokuuta 2021 kello 12–18 Kirkkopuiston Terassilla. Kurkkaa myös terassikokonaisuuden muut tapahtumat laadukasta, paikallista ravintolatarjontaa unohtamatta!
  • Vanhan vankilanmäen maltainen lahja maailmalle, Kakola Brewing Company, on avannut upouuden KBC Taproomin. Panimon omia tuotteita ja pitsapaloja voi nauttia tyylikkäästi sisustetussa ravintolatilassa paksujen kiviseinien suojissa tai aurinkoterassilla. Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.
  • Turun Kaupunginteatterilta kuuluu jännittäviä uutisia. Talon päätyyn avataan perjantaina 11. kesäkuuta 2021 kulttuuriravintola Viides näyttämö. Ruokafilosofiana on tuoreus ja sesongin mukaan eläminen. Baari, bistrolista ja ulkoterassi palvelevat koko kesän maanantaista lauantaihin. Syksyllä on luvassa arkilounas ja teatterimenu.

Koko perheelle

  • Hiirten pienoismuseo Mouseumia pääsee ihastelemaan Aboa Vetus & Ars Novassa. MOUSEUM – Raunistulan nukkekotikerho 10 vuotta -näyttely koostuu seitsemästä erillisteoksesta ja on nähtävillä 2. tammikuuta 2022 saakka. Mitä kaikkea miniatyyrihiiret keksivät puuhastellakaan?
  • Koko konkkaronkan suosikki Kupittaan maauimala on jälleen avannut ovensa. Pulahtelemaan pääsee aukiolojen puitteissa aina 15.8.2021 saakka. Samppalinnan maauimalassa kausi kestää aina 12. syyskuuta 2021 saakka, ja maauimalaremontin myötä uusittiin myös ylempänä mäessä oleva lasten allasalue.
  • Hieman keskustan ulkopuolella oleva Kuralan Kylämäki on elämys jo itsessään. Vanha kylämiljöö on idyllinen ja tarjoaa nähtävää kaikenikäisille. Keskiviikkoisin kello 11 (11. elokuuta 2021 saakka) on mahdollisuus osallistua laidunopastukselle, jossa pääsee tutustumaan lampaiden ja lehmien maisemanhoitoon sekä paimenkoiriin työssään. Lisätiedot ja liput opastukselle täällä.
  • Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kesäkausi alkoi 9. kesäkuuta 2021. Tänä vuonna Seikkiksessä pääsee esimerkiksi jälleen eri teemaisiin Taidepajoihin (varaus paikan päällä ja osallistumismaksu) sekä huristelemaan Liikennekaupunkiin sekä safariautoilla (pääsylippu). Myös puistotaiteilijoita voi bongailla pitkin kesää. Kupittaanpuiston koko perheen klassikon kesäkausi jatkuu 30.7.2021 saakka.

Aurinkoista kesää!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.